Papua-Uuteen-Guineaan ehkä historian ensimmäinen syvänmerenkaivos
Kanadalainen kaivosyhtiö pääsi vuosien neuvottelujen jälkeen sopimukseen projektista, joka voi ympäristöjärjestön mukaan johtaa pysyviin vahinkoihin.
Kanadalainen kaivosyhtiö ja Papua-Uuden-Guinean hallitus ovat päässeet sopuun maailman ensimmäisestä syvänmerenkaivoksesta.
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Nautilus Minerals -yhtiön on tarkoitus etsiä 1 500 metrin syvyydestä kuparia, kultaa ja muita arvomineraaleja. Vaikka roboteista suurin on jo valmis, kaivostoiminta tuskin kuitenkaan alkaa vielä 5–10 vuoteen, kertoo uutistoimisto Reuters.
Syvänmeren mineraalit ovat herättäneet yhä enemmän kiinnostusta teknologian kehittyessä ja metallien hinnan noustessa. Merenpohjasta uskotaan myös löytyvän paljon rikkaampia malmeja kuin maasta.
Ympäristöaktivistit ja -tutkijat ovat kuitenkin jo aiemmin varoitelleet syvänmerenkaivostoiminnan riskeistä. Greenpeace julkaisi viime vuonna raportin, jonka mukaan syvänmerenkaivostoiminnan vaikutuksia ei tunneta kunnolla ja että se voi johtaa lajien sukupuuttoon kuolemiseen sekä muihin pysyviin ympäristövahinkoihin.
Myös kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on vaatinut maailmanlaajuista sopimusta syvänmeren suojelemiseksi.
Syvänmeren toimintaa valvova YK:n alainen International Seabed Authority on tähän mennessä antanut 19 lupaa mineraalien etsimiseen valtameristä. Se muovaa parhaillaan ympäristöohjeita syvänmerenkaivostoimintaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia