Siepattujen tyttöjen etsintä junnaa Nigeriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siepattujen tyttöjen etsintä junnaa Nigeriassa

Hallitusta syytetään yhtenäisen strategian puutteesta, kirjoittaa Ini Ekott.

(IPS) -- Huhtikuun puolivälissä Nigeriassa siepattujen koulutyttöjen etsinnät eivät tunnu etenevän. Maan johtoa syytetään sekoilusta ja yhtenäisen strategian puutteesta. Presidentin ja asevoimien komentajan ristiriitaiset lausunnot hämmentävät.

Ääri-islamistinen Boko Haram sieppasi lähes 300 tyttöä 14. huhtikuuta Chibokissa Pohjois-Nigeriassa. Tapaus on synnyttänyt laajan kansainvälisen liikkeen tyttöjen vapauttamisen puolesta, mutta kotona tilanne tuntuu junnaavan paikoillaan.

Hiljattain kerrottiin uudesta sieppauksesta, jossa asemiehet veivät 5. kesäkuuta yli 20 naista paimentolaisyhteisöstä Chibokin lähellä. Nigerian hallitus ja armeija pidättyivät kommentoimasta tapausta.

Sekavaa tietoa

Tiedot huhtikuun sieppauksesta ovat olleet sekavia. Pari päivää tapahtuman jälkeen armeija väitti vapauttaneensa kaikki paitsi kahdeksan tyttöä. Tieto kumottiin myöhemmin.

Siepattujen tarkka luku ei ole selvinnyt, yleensä puhutaan yli 200:sta tai lähes 300:sta.

Toukokuun lopulla armeija väitti tietävänsä tyttöjen olinpaikan, mutta tiedolle ei ole saatu vahvistusta. Hallitus ilmoittaa tekevänsä kaiken voitavansa vapauttaakseen heidät.

Kesäkuussa armeija takavarikoi sieppauksesta kertoneita sanomalehtiä sanoen näiden vaarantavan kansallisen turvallisuuden. Operaatio närkästytti kansalaisia.

Voimaa vai ei

Nigerian presidentti Goodluck Jonathan nimittää Boko Haramia Länsi-Afrikan al-Qaidaksi ja sanoo ryhmän tappaneen yli 12 000 ihmistä viiden vuoden aikana. Ryhmän nimi tarkoittaa koulutus kielletty, ja se ilmoittaa tavoitteekseen islamilaisen valtion perustamisen Pohjois-Nigeriaan.

Jonathan ja asevoimien komentaja Alex Badeh ovat antaneet ristiriitaisia lausuntoja voimankäytöstä Boko Haramia vastaan, sanoo politiikantutkija ja aktivisti Jibrin Ibrahim. Hän johtaa tyttöjen pelastamista vaativaa liikettä pääkaupungissa Abujassa.

"Jos armeija kieltäytyy voimankäytöstä ja presidentti neuvotteluista, ollaan umpikujassa, koska ne ovat ainoat vaihtoehdot", Ibrahim sanoo.

"Ristiriitaiset lausunnot antavat sisseille vääriä signaaleja ja voivat innostaa näitä entistä ikävämpiin tekoihin hallituksen saamiseksi polvilleen", varoittaa Etelä-Afrikan Pretorian yliopiston ihmisoikeustutkija Eric Ojo.

Sekoilu onkin hämäystä?

Boko Haram on tarjoutunut vaihtamaan tytöt satoihin pidätettyihin taistelijoihinsa ja uhannut myydä tai naittaa tytöt, jos hallitus ei suostu kauppaan.

Jonathan vakuutti kesäkuisessa televisiopuheessaan, että tytöt vapautetaan. Hänen mukaansa hallitus ei harkitse vaihtokauppaa eikä neuvotteluja.

Ibrahim kannattaa neuvotteluja islamistien kanssa. Aiemmat sotilaalliset operaatiot näitä vastaan ovat johtaneet kostoiskuihin, joissa on surmattu muita siepattuja, muun muassa yksi italialainen ja britti.

Centre for Peace and Strategic Studies -laitoksen tutkija Joseph Fayeye pitää mahdollisena, että hallitus antaa tahallaan sekavia tietoja hämätäkseen Boko Haramia.

Hänen mukaansa on varmaa, että hallitus harkitsee diplomaattisia toimia, joista ei hiiskuta julkisuuteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia