Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti
Amnesty nimesi Keski-Afrikan tasavallan sotarikosepäiltyjä
Julmuuksiin syyllistyneet kehuskelevat teoillaan avoimesti, kerrotaan tuoreessa raportissa.
Keski-Afrikan tasavallan ex-presidentit sekä monet muut johtajat ovat saattaneet syyllistyä sotarikoksiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkisti tänään raportin (pdf), jossa nimetään useita epäiltyjä.
Raportin mukaan suurin osa epäillyistä elää maassa avoimesti ilman pelkoa vastuuseen joutumisesta. Epäiltyihin kuuluvat esimerkiksi entiset presidentit François Bozizé ja Michel Djotodia sekä monet islamilaisten Séléka-kapinallisten ja kristittyjen ja animistien muodostamien Anti-balaka-joukkojen päälliköt.
Joulukuun 2012 kansannoususta alkaneessa Keski-Afrikan tasavallan konfliktissa on kuollut tuhansia ihmisiä. Maassa on tapahtunut laajamittaisia julmuuksia, kuten siviilien tappamista, kidutusta, silpomista, raiskauksia, lasten rekrytointia taistelijoiksi, ryöstelyä ja talojen polttoa. Maassa on yli puoli miljoona sisäistä pakolaista, naapurimaihin on paennut lähes 400 000.
Amnesty kertoo esimerkiksi Sélékan päälliköiden eversti Bisharan, Aba Tomin ja Yussuf Hamadin johtaneen Anti-balaka-taistelijoiden etsimistä sairaalasta. Silminnäkijän mukaan Hamad vei sairaalasta miehen, joka löydettiin myöhemmin kuolleena lähistöltä.
Anti-balaka-joukkojen komentajat Richard Bejouane, eversti Dieudonné ja eversti "12 puissance" ovat puolestaan olleet niin varmoja rankaisemattomuudestaan, että he ovat puhuneet avoimesti osallisuudestaan ihmisoikeusloukkaukseen ja yllyttäneet julkisesti väkivaltaan, raportissa kerrotaan.
Amnestyn mukaan yksi syy rankaisemattomuuteen on, että maasta puuttuu tehokas ja riippumaton oikeusjärjestelmä. Turvallisuusjoukot eivät kykene suojelemaan uhreja eivätkä todistajia, ja epäiltyjenkin on usein helppo karata.
Järjestö vaatii, että kansainvälinen yhteisö puuttuu tilanteeseen.
"Oikeus Keski-Afrikassa suoritetuista rikoksista voidaan saavuttaa vain kansainvälisen yhteisön koordinoiduilla toimilla, joita tukee Keski-Afrikan tasavallan siirtymäkauden hallinnon selkeä poliittinen tahto", sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia