Norsunluurannikolla on varauduttu Ebolan tuloon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsunluurannikolla on varauduttu Ebolan tuloon

Ebolan leviämistä edistää syvälle juurtunut epäluulo viranomaisia kohtaan.

(IPS) -- Guinean ja Liberian rajanaapuri Norsunluurannikko on onnistunut pitkään välttymään Ebola-virukselta. Varautuminen taudin tuloon edellyttää, että kansalaiset luottavat auttajiinsa.

Pitkälti toista tuhatta uhria vaatinut epidemia leviää hallitsemattomasti Sierra Leonessa, Liberiassa, Guineassa ja Nigeriassa. Verenvuotokuume surmaa jopa 90 prosenttia tartunnan saaneista.

Aiemmin Ebolaa on esiintynyt lähinnä keskisen Afrikan maiden syrjäseuduilla ja epidemiat on onnistuttu tukahduttamaan. Nyt tauti on päässyt myös kaupunkeihin.

Viranomaisiin ei luoteta

Amerikkalaisen yliopiston vieraileva professori Susan Shepler on tutustunut tilanteeseen Sierra Leonessa ja Liberiassa. Hänen mukaansa Ebolan leviämistä edistää se, että asukkaat eivät luota viranomaisiin.

"Epäluottamus ei kohdistu vain hallitukseen, vaan koko järjestelmään", Shepler sanoo. Hänen mukaansa kansalaiset uskovat, että poliitikot pyrkivät valtaan vain rikastuakseen, eikä valtiolta siksi odoteta apua.

Opposition tukialueilla asuvat ihmiset pitävät Ebolaa usein hallituksen salajuonena tai jumalan langettamana kirouksena.

Lähestyttävä arjen kautta

Julkiset palvelut ja koulutetut terveystyöntekijät ovat lähestulkoon puuttuneet niiltä alueilta Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa, joilla Ebola nyt riehuu, Shepler muistuttaa.

Kun seudulle ilmestyy äkkiä huippuvarusteltuja ja osin ulkomaalaisista koostuvia lääkintäryhmiä, niillä on ymmärrettävästi vaikeuksia voittaa asukkaiden luottamus.

"Länsimainen media esittää kriisin kaoottisena taistelurintamana ja unohtaa ihmisten arjen. Asukkaiden reaktioita voi kuitenkin ymmärtää vain sen kautta", Shepler sanoo.

Taidolla vai tuurilla

Norsunluurannikolla pelätään Ebola-tapausten ilmaantumista ja koetetaan ymmärtää, mikä on pitänyt ne tähän asti loitolla. Tehtiinkö jotain oikein vai onko kyse hyvästä onnesta?

Ehkäiseviä toimia on vahvistettu eri puolilla maata. Riistalihan syönti kiellettiin jo maaliskuussa. Sen jälkeen on kiristetty rajavalvontaa ja kielletty suorat lennot tartunta-alueilta. Nyt asukkaita on kehotettu luopumaan kättelystä ja halaamisesta.

Ebola-valistusta jaetaan ympäri maata ja mukaan otetaan paikkakunnalla ennestään tunnettuja terveystyöntekijöitä luottamuksen lisäämiseksi.

Huumorilla somessa

Sosiaalisessa mediassa leviää humoristisiakin aloitteita. Nuori bloggari Edith Brou aloitti videokampanjan, jossa ihmisiä haastetaan kaatamaan päälleen ämpärillinen saippuavettä ja jakamaan kolme pulloa käsidesiä. Jos kieltäytyy saippuakylvystä, joutuu jakamaan yhdeksän desipulloa.

"Kansamme ottaa kaiken huumorilla, mutta viesti menee samalla perille", Brou vakuuttaa.

Liberian rajan lähellä sijaitsevassa Pekanhoueblin kylässä ei ole sähköä eikä nettiä. Sinne on kuitenkin perustettu asukastoimikunta Ebolaa vastaan.

"Emme uskoneet, että Ebola on totta. Luulimme, että se on valkoisen miehen sairaus, kunnes saimme tietoa radiosta. Aloimme uskoa kylässä vierailevan sairaanhoitajan puheita", seudulla asuva Serge Tian kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia