Finnwatch-tutkijan oikeudenkäynti alkoi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch-tutkijan oikeudenkäynti alkoi

Oikeudenkäynti on saanut julkisuutta myös Thaimaassa, kertoo puolustuksen todistajana oleva Finnwatchin toiminnanjohtaja.

Andy Hall

Andy Hall tuomittiin syyskuussa kunnianloukkauksesta. Toinen samantyyppinen syyte sen sijaan kaatui. (Kuva: Teija Laakso) Kuva: Teija Laakso.

Suomalaiselle Finnwatch-järjestölle tutkimusta tehneen Andy Hallin oikeudenkäynti alkoi tiistaina Thaimaassa. Hallia syytetään Natural Fruit -yhtiön kunnian loukkaamisesta tv-kanava Al-Jazeeralle vuonna 2013 annetussa tv-haastattelussa.

"Oikeudenkäynnin ensimmäinen päivä vaikutti olevan aito ja oikeudenmukainen. Oikeusprosessi on kuitenkin hyvin erilainen kuin Suomessa. Esimerkiksi syyttäjän dokumentteihin ei ole ollut mahdollista tutustua etukäteen", kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala, jota kuullaan oikeudenkäynnissä puolustuksen todistajana loppuviikosta.

Siirtolaistutkijana tunnettu brittiläinen Hall joutui Thaimaassa vaikeuksiin vuonna 2013 hänen tehtyään tutkimuksen Finnwatchin raporttiin, joka käsitteli Thaimaan ananasmehu- ja tonnikalatuotantoa esimerkkeinä Suomessa myytävistä kaupan omista merkkituotteista ja niiden vastuullisuusongelmista.

Hallin tekemien haastattelujen mukaan thaimaalaisen Natural Fruitin ananasmehu- ja säilyketehtaalla on muun muassa käytetty lapsityövoimaa, rikottu minimipalkkasäädöksiä ja takavarikoitu siirtotyöläisten papereita.

Natural Fruit nosti Hallia vastaan yhteensä neljä syytettä kunnianloukkauksista ja niin sanotuista tietokonerikoksista. Häntä uhkaavat jopa seitsemän vuoden vankeustuomio sekä seitsemän miljoonan euron vahingonkorvausvaatimukset. Tiistaina alkanut oikeudenkäynti on Hallin oikeudenkäynneistä ensimmäinen.

Oikeusjuttu saanut julkisuutta

Hallin tapaus on saanut paljon huomiota maailmalla YK:ta ja EU:ta myöten. Vartiala kertoo, että ensimmäisenä istuntopäivänä oikeudenkäyntiä seurasivat suurlähetystöistä Suomen, Australian ja Ison-Britannian lähetystöt. Hänen mukaansa myös thaimaalaiset lehdet ovat kirjoittaneet jutusta, vaikka median tilanne onkin armeijan vallankaappauksen takia hankala.

Kansainväliset järjestöt aloittivat elokuussa Thaimaan ananasteollisuuteen kohdistuvan kampanjan, jossa vaaditaan syytteistä luopumista. Ananasteollisuuden etujärjestö TPIA vastasi kampanjaan uhkaamalla uusilla syytteillä, mutta esimerkiksi pohjoismainen ostoyhteenliittymä United Nordic on ilmaissut huolensa Natural Fruitin toimintatavoista.

"Olemme tyytyväisiä siihen, että yritykset ovat ottaneet kantaa oikeusjuttuun. Tällaiset tapaukset eivät ole vain ihmisoikeusjärjestöjen asia, vaan yhteiskunnan tulee laajasti tuomita sananvapauden rajoittaminen ja ihmisoikeuspuolustajien häirintä", Vartiala toteaa.

Oikeudenkäynnin on määrä kestää kuusi päivää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia