Uutiset Iranin ydinenergiakriisi
Iranille uusia kauppapakotteita
Pakotteet ovat ydinohjelmasta käytävien neuvottelujen hengen vastaisia, sanoo Iranin presidentti.
Yhdysvaltojen hallitus on jälleen kiristänyt Iranin vastaisia kauppapakotteita. Pakotteet kohdistuvat lähes 30 yritykseen, pankkiin ja henkilöön, joiden maa epäilee työskentelevän Iranin ydinohjelman parissa tai auttavan sitä välttelemään jo voimassa olevia kaupparajoituksia.
"Pakotteet ovat ristiriidassa neuvottelujen hengen kanssa", Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi elokuun lopussa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Iran ja länsimaat sopivat viime vuoden marraskuussa väliaikaisesta sopimuksesta Iranin ydinenergiaohjelmaa koskevan poliittisen kriisin ratkaisemiseksi. Osana väliaikaista sopimusta maat sopivat jäädyttävänsä uusien pakotteiden asettamisen.
Medialähteiden mukaan kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA on ollut tyytyväinen Iranin toimiin kansainvälisten velvoitteidensa täyttämiseksi. Maa on muun muassa aloittanut neuvotteluissa sovittuja muutostöitä ydinlaitoksissaan ja perustanut tehtaan uraanin jalostamiseksi ydinaseeksi kelpaamattomaan muotoon.
IAEA:n mukaan kaikkia epäselvyyksiä ydinohjelman laajuudesta ei ole silti ratkaistu.
Lähes kaksi vuosikymmentä kiristyneellä kauppasaarrolla on ollut Iranin taloudelle lamauttava vaikutus. Maan maan kuluttajahinnat ovat kärsineet jätti-inflaatiosta ja esimerkiksi ruoan hinta on noussut useita kymmeniä prosentteja kuukaudessa viime vuosina.
Iranin talous kutistuikin Maailmanpankin laskelmien mukaan kuusi prosenttia viime vuonna.
Iranilla ja Yhdysvalloilla on pitkä vastakkainasettelun historia, joka juontaa jälkensä Yhdysvaltojen järjestämään sotilasvallankaappaukseen 1950-luvulla. Useat länsimaat ovat väittäneet Iranin käyttävän ydinenergiaohjelmaansa ydinaseen valmistukseen. Iranin mukaan ydinenergiaohjelma on puhtaasti rauhanomainen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia