Kiina ja Venäjä kilpailevat Keski-Aasiasta
Kiinan taloudellinen laajentuminen voi laittaa kapuloita rattaisiin Venäjän suunnitelmille Euraasian unionista.
(IPS) -- Kiinan taloudellinen laajentuminen voi laittaa kapuloita rattaisiin Venäjän suunnitelmille Euraasian unionista.
Samalla kun Venäjän ja lännen poliittiset ja taloudelliset suhteet rapautuvat, Venäjä ja Kiina ovat tiivistäneet yhteistyötään varsinkin energiasektorilla. Kumppanuus saattaa kuitenkin rakoilla, mikäli maiden kilpailu Keski-Aasian kauppasuhteista kiihtyy.
Kiinan presidentin Xi Jinpingin uusi Silkkitie-suunnitelma sisältää kymmenien miljardien dollareiden investointeja Keski-Aasian maiden infrastruktuuriin. Silkkitie yltäisi Kiinan ja Kazakstanin rajalta Kirgisian ja Tadžikistanin läpi Uzbekistaniin ja Iraniin.
Kiinan suunnitelmat eivät jää siihen. Talousjätti haluaisi yhdistää Silkkitien vielä isompaan projektiinsa, Aasian ja Tyynenmeren vapaakauppa-alueeseen (FTAAP).
Venäjä puolestaan kaavailee alueelle Euraasian unionia (EEU) nykyisen Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin tulliliiton jatkeeksi. Silkkitie saattaisi kuitenkin vähentää Venäjän vaikutusvaltaa Keski-Aasiassa.
Siinä missä Kiina unelmoi maiden avautumisesta kaupankäynnille, Venäjä on sulkemassa EEU-aluetta muusta maailmasta rajavalvonnan ja tullien avulla.
Keski-Aasian mailla onkin edessään hankalia päätöksiä. "Venäjän nykyiseen tulliliittoon verrattuna Silkkitie olisi Tadžikistanille parempi vaihtoehto", pohtii tadžikistanilaisen Sharq-ajatushautomon johtaja Muzaffar Olimov.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia