Tansanian presidentti lupaa säästää maasait häädöltä
Maasait aiottiin häätää metsästysfirman tieltä, mutta asiasta nousi kansainvälinen kohu.
Tansania ei aio häätää maasaikansaa näiden esi-isien mailta, lupaa maan presidentti Jakaya Kikwete. Twitter-tilillään asiasta ilmoittaneen Kikweten mukaan maalla ei ole koskaan ollut sen suuntaisia suunnitelmia.
Maasaiden häätösuunnitelmat nousivat kansainvälisen huomion kohteeksi marraskuussa, kun brittiläinen Guardian-lehti kertoi, että Tansanian Loliondon alueelta aiotaan häätää pois 40 000 maasaikansan jäsentä, koska tilalle halutaan Arabiemiraateista kotoisin olevan yrityksen pyörittämä metsästysbisnes. Suunnitelma oli ehditty hyllyttää kansainvälisen painostuksen takia kertaalleen jo vuonna 2013.
Uudesta häätösuunnitelmasta nousi kansainvälinen kohu, johon ottivat kantaa myös Suomen YK-liitto ja Saamelaisneuvosto. Kaksi vuotta maasaiden puolesta kampanjoinut Avaaz-järjestö kertoo, että 18 000 ihmistä otti yhden viikon aikana yhteyttä Tansanian suurlähetystöihin.
Avaazin mukaan presidentin kommentti on läpimurto, mutta maasait suhtautuvat uutiseen epäluuloisemmin.
"Ilman maatamme emme ole mitään, ja presidentin sitoumus antaa meidän kaikkien huokaista helpotuksesta. Metsästäjät kuitenkin haluavat tätä maata enemmän kuin mitään, ja tunnemme olomme turvalliseksi vasta, kun meillä on pysyvät, kirjalliset oikeudet maahamme", sanoo maasaiden johtaja Ole Kulinga Avaazin tiedotteessa.
Myös presidentin ilmoitus siitä, ettei häätösuunnitelmaa koskaan ollutkaan, on herättänyt kritiikkiä. Esimerkiksi Avaazin sekä alkuperäiskansoja puolustavan Survival International -järjestön mukaan maasaita häädettiin jo vuonna 2009.
"Hänen olisi pitänyt sanoa, että suunnitelma oli olemassa, mutta se on hylätty. --- Hänen pitäisi panna sitoumuksensa paperille. Sitä kaikki nyt odottavat", sanoi paikallisen järjestön johtaja Samwell Nangire uutistoimisto AP:lle.
Metsästystarkoitukseen kaavailtu Loliondon maa-alue sijaitsee lähellä Serengetin kansallispuistoa, josta maasait on jo 1950-luvulla siirretty pois. Maasait ovat käyttäneet Loliondoa laiduntamiseen. Alueen läpi kulkee yli kaksi miljoonaa eläintä vuosittain.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia