Uutiset Kurdistan Iranissa, Irakissa ja Turkissa
Irakin kurdien ja Turkin epäpyhä liitto
Kurdistan tasapainoilee, Turkilla ystävät vähissä. Vanha sanonta, jonka mukaan kurdeilla ei ole muita ystäviä kuin vuoret, nousi uuteen arvoon viime kesänä.
(IPS) -- Irakin Kurdistan ja Turkki lämmittävät taas suhteitaan, jotka sotaisan Isisin ilmaantuminen alueelle jäähdytti. Outo liitto selittyy sillä, että osapuolet tarvitsevat toisiaan.
Kurdit ovat kuitenkin varovaisia, sillä he eivät halua vaarantaa joulukuun alussa Irakin hallituksen kanssa solmittua öljysopimusta. Sopimus antaa Bagdadille lisää sananvaltaa autonomisen Kurdistanin ja kurdien valtaamaan Kirkukin öljyntuotannossa.
Vastapainoksi Irak lupaa Kurdistanille enemmän rahoitusta, mikä nähdään yrityksenä vähentää alueen riippuvuutta Turkista.
Läheneminen alkoi 2003
Turkin ja Irakin Kurdistanin läheneminen on oudoksuttanut alusta asti. Pontimena oli Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin 2003.
Turkilla on pitkä historia oman maansa kurdien vainoamisessa, ja sen armeija on jahdannut Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) sissejä myös Irakin puolella. "Strateginen kumppanuus" Irakin Kurdistanin kanssa tarjosi kuitenkin öljyn ohella tuottoisia sopimuksia turkkilaisille rakennusyhtiöille.
Suhteet säröilivät pahasti elokuussa, kun ääri-islamistien Isis-järjestö hyökkäsi Kurdistaniin.
Vaikka Isis uhkasi alueen pääkaupunki Arbilia, Turkki epäsi apunsa. Kurdistanin pešmerga-armeija sai hädän hetkellä sotilasapua Turkin veriviholliselta Iranilta, jonka šiialainen johto vastustaa sunnien Isisiä.
Turkin motiivit
Turkin käytöstä selitettiin silloisen pääministerin Recep Tayyip Erdoganin presidentinvaalikampanjalla ja haluttomuudella tehdä mitään, mikä voisi auttaa Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia. Isis sotii häntä vastaan Syyriassa.
Erdogania pääministerinä seuranneen Ahmet Davutoğlun marraskuinen vierailu Irakin Kurdistaniin sulatti jäätä uudelleen. Hän vieraili turkkilaisten rakentamalla pakolaisleirillä ja vuoristossa, jossa Turkin erikoisjoukot ovat kansainvälisen painostuksen tuloksena alkaneet kouluttaa pešmergoja.
Irakin kurdit pyrkivät vahvistamaan taloudellista ja poliittista itsehallintoaan. He haluavat hallita alueensa öljynvientiä, ja kätevin reitti kulkee Turkin kautta.
Vielä vähän aikaa sitten Turkki ylpeili ongelmattomilla naapurisuhteillaan ja kohensi välejään jopa pitkäaikaiseen viholliseensa Syyriaan. Nyt Irakin Kurdistan on Turkin ainoa ystävä vihollisten keskellä.
Historian varoitukset
Kurdistanissa on niitäkin, jotka varoittavat johtoa laittamasta kaikkia munia Turkin koriin. He muistuttavat, miten Iranin šaahi lupasi kurdien kapinalle tukensa 1960- ja 1970-luvulla. Šaahi kuitenkin myi kurdit Irakin Saddam Husseinille turvatakseen maalleen pääsyn Shatt al-Arabin vesiväylälle.
Vanha sanonta, jonka mukaan kurdeilla ei ole muita ystäviä kuin vuoret, nousi uuteen arvoon viime kesänä. Kun Isis ryhtyi piirittämään Kobanin kurdikaupunkia Pohjois-Syyriassa, Turkki tehnyt mitään.
Yhdysvaltain ankaran painostuksen seurauksena Turkki salli lopulta pešmergojen tulla Kobanin avuksi. Kurdistanin ja Irakin tuore öljysopimus herättää kuitenkin kysymyksen, aikovatko kurdit nojautua jatkossa Bagdadiin enemmän kuin Ankaraan. Yhteisiä ongelmia ovat ainakin Isis ja öljytulojen lasku.
Kurdien ja Irakin johdon yhteistyö on aina olut vähintäänkin katkonaista, joten senkin tulevaisuutta on vaikea ennustaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia