Pariisin isku saattaa lisätä äärioikeiston suosiota
Ääri-islamistien isku pariisilaislehden toimitukseen saattaa lisätä muslimivastaisia tunteita, arvioivat asiantuntijat.
Pariisissa eilen tapahtunut terrori-isku saattaa lisätä äärioikeiston suosiota ja maahanmuuttajavastaisia tunnelmia Euroopassa, arvioivat asiantuntijat.
Kolme ääri-islamilaisiksi epäiltyä miestä tappoi eilen 12 ihmistä Muhammed-pilakuvista tunnetun Charlie Hebdo -lehden toimituksessa. Muun maailman ohella myös arabihallitukset sekä muslimijohtajat ja -järjestöt ääriliikkeitä lukuun ottamatta ovat tuominneet iskut. Esimerkiksi Saudi-Arabian lausunnon mukaan todellinen islam ei hyväksy iskua.
Pelon ja kaunan kasvaessa kyseessä on kuitenkin vaarallinen hetki Euroopalle, kirjoittaa New York Times -lehti (NYT). Lehden haastatteleman radikalismitutkija Peter Neumannin mukaan jihadismin ja radikalisoitumisen lisääntyminen yhdistettynä valkoisen työväenluokan tyytymättömyyteen voi johtaa tilanteen kärjistymiseen lähivuosina.
"Suuri osa eurooppalaisista on jo piilevästi muslimivastaisia, ja näiden voimien lisääntyvä liikehdintä on nyt saavuttamassa yhteiskunnan keskiön. Jos näemme enemmän tällaisia tapahtumia, ja luulen, että näemme, näemme yhä enemmän polarisoitumista eurooppalaisissa yhteiskunnissa", Neumann toteaa.
Siitä kärsisivät hänen mukaansa eniten tavalliset Euroopan muslimit.
Äärioikeisto taas voi käyttää iskuja hyväkseen. NYT:n haastatteleman ranskalaistutkija Camille Grandin mukaan esimerkiksi Ranskan äärioikeistolaiselle, islamin uhasta paljon varoitelleelle Kansallinen rintama -puolueelle isku on "tuplahunajaa".
Samaa mieltä on Guardianin haastattelema politiikantutkija Jérôme Sainte-Marie, jonka mukaan Kansallinen rintama ja muut maahanmuutto- ja islamvastaiset puolueet ovat voittajapuolella, maan hallitus ja muslimit taas häviäjiä.
Sitä pelkäävät myös muslimit itse.
"Islamofobia lisääntyy yhä enemmän. Kun ihmiset näkevät tällaisia terroristeja, he yhdistävät nämä muihin muslimeihin. Ja siitä hyötyy äärioikeisto", sanoo NYT:n haastattelema muslimi Samir Elatrassi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia