Uutiset Etelä-Sudanin konflikti
Etelä-Sudanin ihmisoikeusloukkaukset uhkaavat jäädä unohduksiin
Afrikan unioni perui konfliktin väärinkäytöksiä selvittävän raportin käsittelyn.
Toiveet Etelä-Sudanin konfliktin loppumisesta ovat korkealla, mutta konfliktin uhrit uhkaavat jäädä ilman oikeutta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kritisoi Afrikan unionia (AU), joka päätti viime viikolla estää konfliktin aikana tapahtuneita rikkomuksia käsittelevän raportin käsittelyn
Nigerian entisen presidentin Olesegun Obasanjon johtaman komitean piti kertoa viime viikolla raportin sisällöstä Afrikan unionin rauhan ja turvallisuuden neuvostolle.
"Etelä-Sudanin kansa ja kumppanit ovat odottaneet raporttia, jotta viimeisen vuoden aikana tapahtuneet vakavat rikokset tuotaisiin oikeuden eteen. Hyllyttämällä raportin unioni on jättänyt eteläsudanilaiset pulaan", sanoo HRW:n Afrikan johtaja Daniel Bekele.
Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 varapresidentti Riek Macharin ja presidentti Salva Kiirin riitaannuttua. Konflikti paisui nopeasti etnisten ryhmien väliseksi sodaksi, jossa molempia osapuolia on epäilty vakavista ihmisoikeusloukkauksista, kuten joukkomurhista. Yli 10 000 arvellaan kuolleen ja yli 1,5 miljoonan paenneen.
Osapuolet tekivät tulitaukosopimuksen viime viikolla. Sen mukaan lopullinen rauhansopimus on määrä saada aikaan 5.3. mennessä. HRW:n mukaan jotkut AU:n viranomaiset eivät halunneetkaan käsitellä raporttia, koska sen pelättiin häiritsevän rauhanneuvotteluita.
Konfliktin osapuolet ovat tehneet rauhansopimuksia aiemminkin, siinä kuitenkaan onnistumatta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan viimeisinkään sopimus ei ole kovin merkittävä.
YK:n lastenjärjestö UNICEF muistutti tänään, että niin kauan kuin konflikti jatkuu, se verottaa ruokavarastoja ja hidastaa avun toimittamista perille. Ainakin 229 000 eteläsudanilaista lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia