Ilahduta ystävänpäivänä reiluilla ruusuilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilahduta ystävänpäivänä reiluilla ruusuilla

Helsingissä jaetaan reiluja ruusuja ystävänpäivänä.

Tietävätkö suomalaiset, mistä kukkakauppojen ja markettien kukat ovat tulleet ja millaisissa olosuhteissa ne ovat kasvaneet? Useimmat eivät tiedä.

"Valtaosa Suomessa myytävistä ruusuista on tuontitavaraa, ja suurin osa tuontiruusuista kasvatetaan kehitysmaissa. Kehitysmaatuotannossa on paljon ongelmia: palkat voivat olla jopa alle laillisen minimin, työntekijöiden ei anneta järjestäytyä ja kukkatilat kuluttavat suunnattomia määriä vettä ja kuormittavat ympäristöä lukuisin haitallisin kemikaalein", sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Suomessa myydään vuosittain myös noin 25 miljoonaa vartta Reilun kaupan kukkatiloilta tulevia kukkia, joiden tuotannossa on kiinnitetty huomiota sekä työntekijöiden oikeuksiin että ympäristön hyvinvointiin.

Suomalainen ruusu vs. afrikkalainen ruusu vs. Reilun kaupan afrikkalainen ruusu Ennen Suomen EU-jäsenyyttä valtaosa Suomessa myydyistä ruusuista tuli kotimaisilta kukkatiloilta. Suomen EU-jäsenyyden myötä suojatullit poistuivat, tuonti kasvoi ja useiden leikkokukkien tuotanto loppui Suomessa kokonaan.

Suomessa myytävät ruusut tulevat pääosin Afrikasta, koska ruusujen tuottaminen on siellä huomattavasti halvempaa. Esimerkiksi Keniassa ruusut saavat tarvitsemansa valon ja lämmön suoraan auringosta, Suomessa niitä pitää valaista ja lämmittää. Myös palkkatasoissa on huima ero. Ruusunviljely on työvoimavaltaista ja paljon käsityötä vaativaa niin Suomessa kuin Afrikassakin.

Reilun kaupan ruusuja on tuotu Suomeen vuodesta 2006 lähtien ja niiden suosio on ollut tasaisessa kasvussa. Suurin osa Suomessa myytävistä Reilun kaupan ruusuista tulee Keniasta.

"Reilussa kaupassa on kysymys siitä, missä oloissa Suomeen tulevat tuontiruusut on kasvatettu. Reilun kaupan ruusut ovat vaihtoehto sellaisille kehitysmaakukille, joiden alkuperä ja tuotanto-olot ovat hämärän peitossa. Myös kotimaiset kukat ovat erinomainen vaihtoehto kuluttajille, jotka haluavat ostaa asiallisissa oloissa kasvatettuja kukkia", Sivonen jatkaa.

Reilutkin kukat viljellään suurilla tiloilla

Viime vuonna Reilu kauppa uudisti järjestelmässä mukana olevien suurtilojen palkattua henkilökuntaa koskevat vaatimukset. Reilu kauppa on tullut tunnetuksi pienviljelijöiden etua ajavana järjestelmänä. Vaikka edelleen yli 80 % mukana olevista ihmisistä on pienviljelijöitä, Reilusta kaupasta hyötyy myös lähes 190 000 suurtilojen työntekijää. Esimerkiksi kukkia ei viljellä ollenkaan pientiloilla, vaan ainoastaan suurilla kukkatiloilla, joilla työskentelee jopa tuhansia työntekijöitä.

Uusissa suurtiloja koskevissa vaatimuksissa on parannettu entisestään muun muassa työntekijöiden palkkatasoa ja järjestäytymisvapautta koskevia linjauksia. Mukana on edelleen myös terveyteen, työturvallisuuteen ja ympäristöön liittyviä vaatimuksia. Vaatimusten noudattamista valvotaan samalla tavalla kuin esimerkiksi tilojen kirjanpitoa eli säännöllisin tarkastuksin.

Helsingissä jaetaan reiluja ystävänpäiväruusuja

Reilu kauppa ry jakaa Kampin linja-autoterminaalissa 1 000 Reilun kaupan ruusua ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Jaettavat Pirkka Reilun kaupan ruusut on lahjoittanut Ruokakesko Oy. Ruusuja jaetaan noin klo 15–16.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia