Raportti: Naisia syrjivät lait yhä arkipäivää
Intiassa vaimon raiskaaminen on sallittua ja Burundissa mies on lain mukaan perheen pää, käy ilmi tuoreesta raportista.
Maailma on edennyt naisia syrjivien lakien kumoamisessa, mutta samaan aikaan uusia naisten oikeuksia polkevia lakeja säädetään yhä, käy ilmi Equality Now -tasa-arvojärjestön tuoreesta raportista (pdf).
Yli 40:tä maata käsittelevän raportin mukaan esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa mies on lain mukaan perheen pää ja naisten on toteltava miehiään. Nainen ei voi mennä esimerkiksi siviilioikeuteen ilman miehen lupaa. Tunisiassa miehet perivät kaksi kertaa enemmän kuin naiset ja Intiassa vaimon raiskaus on sallittua, mikäli tämä on yli 15-vuotias.
"Globaali trendi on, että edistystä on tapahtunut, mikä on hyvä, mutta usein mennään kaksi askelta eteenpäin, yksi taakse", toteaa järjestön Lontoon osaston johtaja Jacqui Hunt Guardian-lehdelle.
Equality Now tarkastelee lakien tasa-arvoa viiden vuoden välein seuratakseen vuonna 1995 pidetyn niin sanotun Pekingin konferenssin lupauksia. Tuolloin maailman maat lupasivat muun muassa poistaa sukupuolisyrjinnän laeista. Yli puolet avioliittoon, henkilökohtaiseen ja taloudelliseen asemaan sekä väkivaltaan liittyvistä syrjivistä laeista onkin osittain tai kokonaan kumottu, järjestö kertoo.
Esimerkiksi Costa Rica, Etiopia, Guatemala, Peru ja Uruguay eivät enää salli, että raiskaaja voi välttää rangaistuksen menemällä naimisiin uhrin kanssa. Irakissa nainen saa passin ilman miehen lupaa ja Kuwaitissa naisilla on viimein äänioikeus.
Järjestön mukaan ongelmana ovat kuitenkin uudet syrjivät lait. Viime tarkastelun jälkeen esimerkiksi Burundissa on säädetty laki, jonka mukaan mies on perheen pää. Indonesiassa puolestaan on sallittu moniavioisuus.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia