Järjestöt: Kehitysyhteistyöstä säästäminen lyhytnäköistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Kehitysyhteistyöstä säästäminen lyhytnäköistä

Järjestöjen kehitysyhteistyöllä ratkotaan kehityshaasteita ihmisten ehdoilla. Määrärahoista leikkaaminen heikentäisi konkreettisesti hädänalaisten ihmisten elämää.

Ilmastonmuutos, köyhyys ja eriarvoisuus – tämän päivän kehityshaasteet ovat mittaluokaltaan valtavia. Ne purevat pahiten ihmisin, jotka elävät yhteiskunnan marginaalissa sekä meillä että maailmalla. Järjestöjen kehitysyhteistyöllä ratkotaan kehityshaasteita ihmisten ehdoilla. Määrärahoista leikkaaminen heikentäisi konkreettisesti hädänalaisten ihmisten elämää.

Hallitus on esittänyt viidentoista miljoonan leikkausta kehitysyhteistyömäärärahoihin. Kehitysyhteistyöjärjestöt vastustavat leikkausta.

"Tämä on lyhytnäköistä, koska kehitysyhteistyöllä sekä lievitetään äärimmäisen köyhyyden aiheuttamaan kärsimystä, kuten nälänhätiä, kodittomuutta tai sairauksia, että tuetaan toimia, jotka lopulta muuttavat yhteiskuntia reilummiksi ja tasa-arvoisemmiksi", sanoo Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

Pitkällä tähtäimellä tärkeintä on muuttaa rakenteita, jotka ylläpitävät köyhyyttä. Tämä on myös suomalaisten poliittisten päättäjien vastuulla. Apua tarvitaan nyt, koska rakennemuutokset kuten verojärjestelmien parantaminen vaikuttavat ihmisten arkeen viiveellä.

Suomalaisten kansalaisjärjestöjen työllä lievitetään konkreettisesti köyhyyden ja eriarvoisuuden oireita ihmisten arjessa esimerkiksi terveydenhuollolla ja koulutuksella tai tukemalla ilmastokatastrofien uhreja. Samalla kehitysyhteistyön avulla rakennetaan demokratian edellytyksiä tukemalla ihmisten vaikutusmahdollisuuksia.

Kansalaisjärjestöt toimivat monissa eri rooleissa ja niiden merkitys on tunnustettu korkean tason hallitustenvälisissä neuvotteluissa. Järjestöt ovat merkittäviä avunantajia, avoimuuden ja tilivelvollisuuden peräänkuuluttajia, vallan vahtikoiria, syrjittyjen puolustajia tai yhteisöjen rakentajia.

"Ugandassa olemme saaneet nostettua valtion terveysbudjettia 20 miljoonalla dollarilla, mikä tarkoitti kuuttatuhatta uutta työntekijää kuntien ja kyläyhteisöjen terveyskeskuksiin. Ihmiset yhdistivät voimansa, syntyi kansanliike joka meni terveysministeriöön asti ja sai aikaan budjettimuutoksen", kertoo World Visionin vt. toiminnanjohtaja Anne Pönni Kepan Kehitystä ihmisten ehdoilla -videolla.

Järjestöt painottavat, että kehitysyhteistyöllä on myös valtava merkitys meille suomalaisina.

"Olen ylpeä siitä, että asun maassa, jossa myötätunto on ollut iso arvo, se on liittynyt kehitysyhteistyöhön ja siihen ajatukseen, että me ollaan solidaarisia kehitysmaita kohtaan. Sitä kaikkea, mitä me tehdään kehitysyhteistyössä, ei voi laskea rahassa. Se voi tuntua pisaralta meressä, mutta kokonaisuutena sillä, että olemme kansalaisjärjestöinä ja valtiona olleet tekemässä kehitysmaissa työtä on valtavan iso merkitys meille, meidän yhteiskunnalle ja sille ajattelumaailmalle, jossa me eletään", toteaa Fida Internationalin Olli Pitkänen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia