Köyhät ilmastonmuutoksen etulinjassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhät ilmastonmuutoksen etulinjassa

Intialaistutkimus listaa 20 pahimmin ilmastonmuutokselle altistuvaa maata. Monet niistä ovat köyhiä.

(IPS) -- Miten ilmastonmuutos vaikuttaa yksittäisiin maihin, ja mitä sen hillitsemiseksi voidaan tehdä? Vaikein tilanne on köyhimmillä, vahvistaa intialaisen tutkimuslaitoksen laaja selvitys.

Delhissä toimiva Energy and Resource Institute (Teri) julkisti helmikuussa maapallon kehityksen kestävyyttä analysoivan raporttinsa (The Global Sustainability Report 2015). Se poimii maailman 193 valtion joukosta 20, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa eniten vuosilta 1980–2013 kootun tiedon valossa.

Pohjatietona on käytetty dataa, jota Belgian Leuvenissa toimiva epidemiologian ja katastrofien tutkimuskeskus on kerännyt yli sadan vuoden ajalta.

Raportin mukaan 1975 koettiin noin 50 luonnonkatastrofia, mutta vuonna 2002 jo 525. Vuoteen 2011 mennessä 95 prosenttia katastrofien aiheuttamista kuolemista tapahtui kehitysmaissa.

Mosambikilla suurimmat riskit

Terin kirjaamien katastrofien listalla ovat kylmät ja lämpöaallot, kuivuus, tulvat, äkkitulvat, rankkasateet, maanvyöryt, lumivyöryt, metsäpalot, syklonit ja hurrikaanit.

Ilmastonmuutos aiheuttaa tutkimuksen mukaan suurimmat riskit Mosambikille. Seuraavina listalla ovat Sudan ja Pohjois-Korea.

Sekä Mosambikissa että Sudanissa äärimmäiset sääilmiöt surmasivat enemmän kuin kuusi ihmistä sataatuhatta asukasta kohti. Pohjois-Koreassa ilmaston vaikutus talouteen oli vahingollisin: maa menetti sen seurauksena vuosittain 1,65 prosenttia kansantuotteestaan.

Maailmanlaajuisesti katastrofien kustannukset nousivat huippuunsa vuonna 2011, jolloin menetettiin yli 350 miljardia dollaria (dollari on 0,89 euroa).

Aasiaa kuritetaan

Tilanne on erityisen synkkä Aasiassa. Kovimmin ilmasto kurittaa Myanmaria, Bangladeshia ja Filippiinejä, joissa asuu yhteensä yli 300 miljoonaa ihmistä.

Turvassa ei ole 1,4 miljardin asukkaan Kiinakaan. Se on Aasian maista kuudenneksi alttein ilmaston vaikutuksille.

Afrikassa haavoittuvimpiin maihin kuuluvat myös Etiopia ja Somalia. Euroopassa listaa johtavat Albania, Moldova, Espanja ja Ranska. Kuudentena on Venäjä.

Läntisellä pallonpuoliskolla pahimmassa vaarassa ovat Karibian saarivaltiot ja Keski-Amerikka.

Vesi nousee

Säähän ja ilmastoon liittyviä katastrofeja kirjattiin 25 vuonna 1900 ja 3 526 vuonna 2009. Kun mukaan lasketaan myös geologiset ja biologiset ääri-ilmiöt luvut olivat 72 ja 11 571.

Kaudella 1970–2030 Aasian kontolle osuu valtaosa tulvista ja sykloneista. Merenpinnan noususta kärsii alueella vuosittain 83 miljoonaa henkeä, kun luku Euroopassa on 16,5 miljoonaa, Pohjois-Amerikassa 9 miljoonaa ja Afrikassa 6 miljoonaa.

Muutosta on hillittävä, mutta siihen on myös sopeuduttava, ja se tulee luultua kalliimmaksi.

Kehitysmaiden on aiemmin arvioitu tarvitsevan vuoteen 2050 asti 70–100 miljardia dollaria vuodessa sopeutumistoimiin. YK:n ympäristörahaston Unepin tuoreen laskelman mukaan summa on kaksin- tai kolminkertainen.

Liberia vastaan Monaco

Maiden sopeutumiskykyä mitatessa on otettu huomioon vesi- ja ruokahuolto sekä terveysolot ja sosiaalis-taloudellinen tilanne.

Pohjimmaisena on länsiafrikkalainen Liberia, jossa joka neljänneltä asukkaalta puuttuu puhdas vesi ja yli puolet kaupunkilaisista asuu slummeissa. Malaria on maassa yleinen ja lääkäreitä on yksi 70 000:ta asukasta kohti.

Parhaat edellytykset ilmastonmuutokseen sopeutumiseen on Monacolla, josta puuttuvat slummit, aliravitsemus ja lukutaidottomuus. Vettä riittää kaikille, ja 10 000:ta asukasta kohti on 71 lääkäriä.

Britannia historian pahin saastuttaja

(IPS) -- Intialaisen Teri-laitoksen tutkimus listaa ilmastonmuutoksen pääsyylliset. Suurin historiallinen vastuu lankeaa Britannialle, jonka henkeä kohti lasketut hiilidioksidipäästöt vuosina 1850–1989 olivat 940 tonnia. Yhdysvallat on samalla mittarilla listan viides.

Vuonna 2012 hiilidioksidipäästöjen kärjessä olivat Kiina (9 860 000 miljoonaa tonnia), Yhdysvallat (5 190 000 miljoonaa tonnia) ja Intia (1 970 000 miljoonaa tonnia). Kun päästöt suhteutetaan kansantuotteeseen, suurimpia saastuttajia ovat Qatarin ja Kuwaitin kaltaiset öljyvaltiot.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia