Keniassa juodaan yhä enemmän
Alkoholisteille tarkoitettuja valtion kuntoutuslaitoksia on vain kolme. Yksityiseen hoitoon harvalla on varaa.
(IPS) -- Kenialaisten alkoholinkulutus on kasvussa. Varsinkin köyhille maistuvat edelleen käyttämällä valmistetut perinteiset juomat ja tislattu changaa, jonka nimi tarkoittaa tapa minut nopeasti.
"Asiakkaat haluavat juoda paljon ja mahdollisimman halvalla", sanoo Nduta Kamau, joka valmistaa kotipolttoista viinaa Nairobin Matharen slummissa.
Hänen mukaansa myös valmistaja haluaa säästää kuluissa ja ajassa, joten kaikki keinot ovat sallittuja. Esimerkiksi ruumishuoneella käytetyt formaldehydipohjaiset kemikaalit nopeuttavat juoman valmistusta.
Kamau vakuuttaa, että laittomia tuotteita myydään pubeissa siististi pullotettuina, vaikka ratsioissa on joskus löydetty viinasammiosta rottia ja naisten alusvaatteita.
Rajoitus lisäsi käyttöä
Kenian viranomaiset ovat koettaneet rajoittaa juopottelua sallimalla alkoholin myynnin vain iltaviiden ja yhdentoista välillä. Kielto annettiin vuonna 2010, mutta joulukuussa 2012 tehty selvitys paljasti, että juomien myynti oli vain kasvanut.
Lain vaikutus heikkeni lisää 2013, kun rajoituksista päättäminen siirrettiin piirikunnille. Niiden päättäjät ovat usein myös baarien omistajia, joten rajoituksista tingitään.
Yltyvä ryypiskely on hyödyttänyt myös laillisia valmistajia. East African Breweries -panimoyhtiö ilmoitti hiljan oluenmyynnin tuottojen kasvaneen 11 prosenttia. Väkijuomien myynnissä kirjattiin peräti 67 prosentin kasvu.
Markkinatutkijat ennustavat Kenian viinakaupalle kukoistusta jatkossakin, sillä öljylöydöt ja lisääntyvä poliittinen vakaus ovat siivittäneet talouden vahvaan kasvuun.
Runsas annostus
Kansainvälinen raittiusjärjestö IOGT-NTO kyseli vuonna 2012 kenialaisten juomatapoja. Vastaajista 63 prosenttia oli nauttinut joskus alkoholia ja miltei puolet tapasi ottaa yli viisi annosta kerralla.
Kenian tilastojen mukaan sekä alkoholia että huumeita käyttävät yleisimmin 15–29-vuotiaat ja vähiten yli 65-vuotiaat.
Vitsaukselta eivät välty edes maaseudun lapset: he ovat maistelleet perinteisiä viinaksia ja changaata useammin kuin ikätoverinsa kaupungeissa.
Alkoholismiin pitäisi tarttua vakavissaan ja lopettaa salliva suhtautuminen juoppoihin, vaatii alan valistusjärjestöä johtava David Ogot, joka on itsekin entinen alkoholisti.
Keniassa on yli 70 kuntoutuslaitosta alkoholisteille, mutta niistä vain kolme on valtion. Harvoilla on varaa yksityislaitoksiin, harmittelee tohtori William Sinkele.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia