Onnellisuus kasvanut eniten Nicaraguassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Onnellisuus kasvanut eniten Nicaraguassa

Monet teollisuusmaat kuuluvat maailman onnellisimpien maiden joukkoon, mutta hajontaakin on, käy ilmi tuoreesta Maailman onnellisuusraportista.

Monet teollisuusmaat kuuluvat maailman onnellisimpien maiden joukkoon, mutta hajontaakin on, käy ilmi tuoreesta Maailman onnellisuusraportista.

Asteikolla nollasta kymmeneen maailman asukkaiden onnellisuus on raportin mukaan 5,1. Onnellisimpia maita ovat Sveitsi, Islanti, Tanska, Norja, Kanada ja Suomi. Maiden välillä on paljon eroja: indeksin huipulla onnellisuuslukemat ovat 7,5 ja pohjalla 3. Onnettomimpia maita ovat indeksin mukaan Togo, Burundi, Syyria, Benin ja Ruanda.

Vaikka monet onnettomimmista maista ovat köyhiä ja onnelliset rikkaita, myös poikkeuksia löytyy. Esimerkiksi Euroopan onnettomin maa Bulgaria on 158 maan joukossa vasta sijalla 134, ja se jää esimerkiksi Kenian ja Etiopian alapuolella. Keskituloinen Costa Rica puolestaan on sijalla 12, Yhdysvaltain ja Itävallan yläpuolella. Onnellisuusindeksien edelläkävijänä pidetty Bhutan taas on sijalla 79.

Onnellisuuteen vaikuttavia keskeisiä muuttujia ovat raportin mukaan muun muassa bruttokansantuote henkeä kohti, terveiden elinvuosien odote, mahdollisuus luottaa toiseen ihmiseen, vapaus tehdä valintoja, korruption puute sekä anteliaisuus.

Raportin mukaan globaali talouskriisi on vaikuttanut ihmisten onnellisuuteen, joskaan ei kaikissa maissa. Kreikka näyttää olevan yksi suurimmista kärsijöistä: 125 maasta sen onnellisuus on vähentynyt eniten. Sen jälkeen tulevat Egypti, Italia, Saudi-Arabia ja Ruanda. Onnellisuus on kasvanut eniten Nicaraguassa, Zimbabwessa, Ecuadorissa, Moldovassa ja Sierra Leonessa.

Maailman onnellisuusindeksiä on julkaistu vuodesta 2012, jolloin YK:ssa pidettiin ensimmäinen onnellisuuskonferenssi. Onnellisuusraporttia julkaisee pääsihteeri Ban Ki-moonin asettama Sustainable Development Solutions Network -verkosto. Raporttia varten on haastateltu yleensä noin kahta tuhatta ihmistä per maa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia