Shell saa jatkaa öljynporausta Arktiksella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Shell saa jatkaa öljynporausta Arktiksella

Ympäristöjärjestöt ovat Yhdysvaltain viranomaisten päätöksestä tyrmistyneitä.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat antaneet öljy-yhtiö Shellille luvan aloittaa öljyn- ja kaasunporauksen uudelleen Arktiksella. Ympäristöjärjestöt ovat paheksuneet päätöstä, joka niiden mukaan voi johtaa ympäristökatastrofiin.

Yhdysvaltain sisäministeriön alainen merienergian osasto ilmoitti eilen antaneensa Shellille porata jälleen öljyä Alaskan rannikolla sijaitsevalla Tšuktšimerellä, joka on osa Pohjoista jäämerta. Lupa edellyttää myös muiden viranomaisten lupaa.

Shell joutui jäädyttämään operaationsa Arktiksella vuonna 2012, kun sen toiminnasta paljastui useita turvallisuuspuutteita. Yksi sen öljynporauslautoista ajoi karille, ja se jouduttiin hinaamaan pois.

Ympäristöjärjestöt kritisoivat nyt annettua lupaa. Greenpeacen asiantuntija Tim Donaghy muistutti brittiläiselle Guardian-lehdelle, että Arktiksen herkkä alue ei kestä hutilointia.

"Shellillä on vaarallinen virheiden historia Arktiksella, ja tutkijoiden mukaan Arktiksen öljyn pitää pysyä maassa, jos haluamme välttää katastrofaalisen ilmastonmuutoksen", hän sanoi.

Ympäristöjärjestöjen mukaan lupa annettiin Shellille liian nopeasti eikä turvallisuus- ja ympäristövaikutuksia ole kunnolla arvioitu.

"Jälleen kerran hallitus on hätiköinyt ja hyväksynyt riskialttiin ja huonosti suunnitellun etsinnän yhdellä syrjäisimmistä ja tärkeimmistä paikoista maapallolla. Shell ei ole osoittanut, että se on valmistautunut toimimaan vastuullisesti Jäämerellä, eikä yritys tai hallitus ole halunnut arvioida riskejä täysin ja reilusti", sanoo Oceana-järjestön varapresidentti Susan Murray New York Times -lehdessä.

Arktiksen merillä on arvioitu olevan miljardeja barreleita öljyä. Ympäristöjärjestöt ovat kuitenkin pitkään kampanjoineet sen koskemattomuuden puolesta, sillä alueen luonto on herkkää ja sääilmiöt arvaamattomia, mikä tekisi mahdollisesta vuodosta entistäkin tuhoisamman. Vaikeiden olosuhteiden vuoksi öljynporaus ylipäätään on alueella riskialttiimpaa ja monimutkaisempaa kuin muualla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia