Euroopan neuvosto huolissaan rasismin ja vihapuheen kasvusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan neuvosto huolissaan rasismin ja vihapuheen kasvusta

Sekä antisemitismi että islamofobia lisääntyivät viime vuonna, sanoo rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio vuosiraportissaan.

Erivärisiä karkkeja, mustat erillään

Jokaisella on vastuu puuttua rasistiseen käytökseen, muistuttaa Punainen Risti. Kuva: BookMama / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Antisemitismi, islamofobia ja verkon vihapuhe lisääntyivät Euroopassa dramaattisesti viime vuonna, sanoo Euroopan neuvoston rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) tuoreessa vuosiraportissaan (pdf).

Taustavaikuttajina ovat olleet sen mukaan esimerkiksi Lähi-idän konflikti, Euroopassa kasvanut islamistinen väkivalta ja siirtolaisten Eurooppaan tulon lisääntyminen.

Lähi-idän konfliktin kärjistyessä viime vuonna esimerkiksi hyökkäykset juutalaisia vastaan lisääntyivät. Joissakin maissa hyökkäyksiä oli jopa kaksi kertaa aiempaa enemmän. Myös islamofobia lisääntyi, raportissa kerrotaan.

"Populistiset poliitikot ovat käyttäneet ääriliikkeiden ja väkivaltaisten islamististen liikkeiden nousua hyväkseen, jotta muslimit yleisesti voitaisiin esittää kyvyttöminä tai haluttomina integroitumaan ja näin ollen turvallisuusuhkana", ECRIn tiedotteessa todetaan.

Samaan aikaan Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä kasvoi Syyrian sodan sekä Afrikan ja Aasian turvattomuuden, konfliktien ja köyhyyden vuoksi. He eivät saaneet riittävästi apua, ja useimmissa Euroopan maissa yleinen mielipide heitä kohtaan oli vihamielinen, raportissa todetaan.

ECRI on huolissaan myös sosiaalisen median kautta leviävästä vihapuheesta. Se kehottaa jäsenmaitaan ratifioimaan kyberrikollisuuden vastaiseen sopimukseen liittyvän netissä tapahtuvan rasismin ja ksenofobian kieltävän lisäpöytäkirjan.

ECRI on Euroopan neuvoston ihmisoikeuselin, jonka itsenäiset asiantuntijat tarkkailevat rasismia ja suvaitsemattomuutta. Neuvosto antaa myös suosituksia jäsenvaltioille. Suomea koskeva raportti annettiin viimeksi vuonna 2013.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia