EU saattaa kieltää kalantuonnin Thaimaasta
Kalastuskomitean jäsenen mukaan mikäli maa ei puutu laittomaan kalastukseen ja orjatyövoiman käyttöön, EU saattaa lopettaa kalakaupat sen kanssa.
EU saattaa kieltää kalantuonnin Thaimaasta, mikäli maa ei puutu riittävästi laittomaan kalastukseen ja orjatyövoimaan kalastusaluksilla, sanoo Euroopan parlamentin kalastusvaliokunnan jäsen Gabriel Mato.
Mato sanoo uutissivusto EurActivin mukaan kannattavansa niin sanotun punaisen kortin antamista, jos maa ei paranna tilannetta.
Euroopan komissio antoi Thaimaalle niin sanotun keltaisen kortin huhtikuussa. Sen mukaan maa ei monitoroi, kontrolloi eikä sanktioi riittävästi laitonta kalastusta. Maa sai puoli vuotta aikaa puuttua tilanteeseen.
Laittoman kalastuksen lisäksi myös Thaimaan kalastusalusten kehnoja työoloja on kritisoitu pitkään. Aluksilla käytetään usein siirtolaistyövoimaa, jotka työskentelevät orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Guardian-lehti paljasti artikkelissaan tällä viikolla, että Myanmarin rohingapakolaisia myydään viidakkoleireiltä Thaimaan kalastusaluksille orjiksi. Usein viranomaiset ovat olleet toiminnasta tietoisia ja jopa mukana siinä.
EU on maailman suurin kalantuoja. Thaimaasta tuotiin unionin alueelle kalaa viime vuonna 575 miljoonan euron arvosta.
Vuonna 2010 säädetyn kalastuskontrollipolitiikan mukaan unionin alueelle ei saa tuoda laittomasti pyydettyä kalaa. Mikäli valtiot eivät pysty todistamaan tuotteitaan laillisiksi, EU antaa niille keltaisia kortteja, jotka voivat myöhemmin johtaa punaiseen korttiin, eli tuontikieltoon. EU:n huhtikuun tietojen mukaan tällä hetkellä punainen kortti on Sri Lankalla, Guinealla ja Kambodžalla.
Thaimaa odottaa parhaillaan myös Yhdysvaltain ihmiskaupparaportin luokitusta. Maa pudotettiin viime vuonna kolmannelle, eli huonoimmalle tasolle, ja juuri ennen raportin ilmestymistä se on pidättänyt ihmiskauppaepäiltyjä, kertoo uutistoimisto Reuters.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia