Myötäjäiset tasa-arvon esteenä Ugandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myötäjäiset tasa-arvon esteenä Ugandassa

Maan korkein oikeus päätti elokuussa, että mies ei voi erossa vaatia takaisin vaimosta maksamiaan myötäjäisiä. Se on vasta osavoitto niille, jotka toivovat koko myötäjäiskäytännön kieltämistä.

(IPS) -- Ugandan korkein oikeus päätti elokuussa, että mies ei voi erossa vaatia takaisin vaimosta maksamiaan myötäjäisiä. Se on osavoitto niille, jotka toivovat koko myötäjäiskäytännön kieltämistä.

Ugandan perinteen mukaan sulhanen maksaa myötäjäiset morsiamen perheelle. Maksuksi annetaan rahan ohella lehmiä tai vuohia. Viime aikoina on alettu pyytää myös kulutustavaroita, kuten jääkaappia tai sohva.

Naisjärjestö Mifumi esitti vuonna 2007 myötäjäisten kieltämistä, koska käytäntö rikkoo perustuslakiin kirjattua naisten ja miesten tasa-arvoa avioliitossa ja erossa. Perustuslakituomioistuin tyrmäsi esityksen 2010.

Mifumi vei asian korkeimpaan oikeuteen, joka on nyt kumonnut myötäjäisten palautusvelvoitteen.

Nainen lainassa

Korkeimman oikeuden lausunnon laatinut tuomari Jotham Tumwesigye katsoi, ettei vaimon vanhempia voida velvoittaa palauttamaan maksua vuosia tai vuosikymmeniä kestäneen avioliiton jälkeen.

Tuomari huomautti, ettei vanhemmilla todennäköisesti olisi varaa maksuun ja se taas voisi vaikeuttaa heidän tyttärensä asemaa avioliitossaan.

"Myötäjäisten palautus viittaa siihen, että nainen on annettu lainaksi ja hänet palauttamalla saa rahat takaisin. Se loukkaa naisen ihmisarvoa", lausui korkeimman oikeuden puheenjohtaja Bert Katureebe.

Mifumin juristi Solomy Awiidi pitää oikeuden päätöstä vasta osavoittona pitkässä taistelussa. Päätöksen ansiosta moni nainen voi kuitenkin vapautua sortavan avioliiton panttivankeudesta ja heidän omaisiaan vastaan nostetut syytteet palauttamattomista myötäjäisistä raukeavat.

Summat alenevat

"Ainakin ihmiset alkavat varoa maksamasta ylisuuria myötäjäisiä, koska palautusta ei ole luvassa liiton epäonnistuessa", arvelee Mifumin vetoomusta ajanut ihmisoikeusjuristi Ladislaus Rwakafuzi.

Nyt on osoitettu, että Ugandan naiset voivat riitauttaa oikeudessa heitä sortavan lain, iloitsee Ugandan naisverkoston toiminnanjohtaja Rita Achiro.

Hän patistaa hallitusta ja parlamenttia säätämään nopeasti lain, joka vahvistaa oikeuden päätöksen.

Achiro kertoo varoittavana esimerkkinä, että perustuslakituomioistuin kumosi jo 2004 avioerolaista pykälät, jotka loukkasivat sukupuolten tasa-arvoa, mutta muutoksia ei ole vieläkään saatu kirjatuiksi lakiin.

Ugandan faktat

  • Sisämaavaltio keskisessä Afrikassa
  • Asukkaita 35,6 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 38,0 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 73,2 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 164/187

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia