Uutiset Kurdistan Iranissa, Irakissa ja Turkissa
Kurdit yhdistivät rivinsä Isisiä vastaan
Turkin ja Irakin kurdit taistelivat aiemmin toisiaan vastaan, mutta ääriliike Isis on muuttanut tilannetta.
(IPS) -- Irakin armeija pakeni tukikohdastaan Kirkukissa, kun islamistinen Isis hyökkäsi alueelle kesällä 2014. Nyt kasarmia miehittävät aiemmin toisiaan vastaan sotineet kurdiarmeijat.
Turkin kurdien oikeuksia ajava Kurdistanin työväenpuolue PKK ja Irakin Kurdistanin peshmergajoukot sotivat vielä 1990-luvulla toisiaan vastaan. Yhteinen vihollinen – Isis – sai kurdiarmeijat yhdistämään voimansa viime kesänä.
Vierailu kurdijoukkojen Isisiltä takaisin valtaamalla alueella näyttää väläyksen seudun mutkikkaista etnisistä asetelmista ja asejoukkojen suhteista väestöön.
Runsaista öljyvaroistaan tunnettua Kirkukia vaativat omakseen niin kurdit, arabit kuin turkmeenitkin. Kiista kuului Irakin hankalimpiin jo ennen ääriliikkeiden ilmaantumista.
Yhteenotot jatkuvat
Toveri Rebariksi kutsuttu kurdi vie IPS:n toimittajan aluetta ympäröivän suojavallin tarkastuspisteille. Matkalla tulee vastaan Isisiltä takaisin vallattuja kyliä, joista osa on tuhoutunut Yhdysvaltain ja sen liittolaisten ilmapommituksissa.
Peshmergaeversti Jamal Masim Jafar toivottaa vieraat tervetulleiksi bunkkeriinsa 15-metrisen kallionkielekkeen vierellä.
Jafarin mukaan alueella on jatkuvasti yhteenottoja. "Tarkka-ampujat tulittavat meitä kahdesta talosta ja rakentamastaan tornista. Lisäksi meitä pommitetaan räjähteillä täytetyillä bensakanisterella", hän kertoo. Viimeiset laukaukset on ammuttu noin tunti sitten.
Jafar on tyytyväinen PKK-liittolaisiinsa. "Suhteemme ovat hyvät, ja meitä yhdistää kurdien asian lisäksi taistelu koko ihmiskunnan vihollista, Isisiä, vastaan", hän selittää.
Tuki saa kiitosta
Alapuolella näkyy Al Noorin kylä, jonka Irakin vuonna 2003 syrjäytetty presidentti Saddam Hussein perusti kurdialueelle siirtämiensä arabien asuinsijaksi.
Al Noor on yhä Isisin hallussa, mutta edellisviikolla kurdijoukot onnistuivat valtaamaan takaisin yhdeksän muuta kylää Kirkukin lounaispuolella.
"Saavutukset on mahdollistanut kansainvälinen tuki, jota saamme sekä kaluston että ilmaiskujen muodossa", sanoo Jafar, joka työskenteli aiemmin seitsemän vuotta amerikkalaisjoukkojen kanssa.
Hänen mukaansa Ranskasta on vastikään tullut auton lavalle asennettavia konekivääreitä. "Olemme saaneet myös tässä ympäristössä välttämättömiä yönäkölaiteita sekä saksalaisia Milan-ohjuksia. Ilmatukea tulee aina tarvittaessa", hän kertoo.
Kyteviä epäilyjä
Seuraava etappi on Nouafelin arabikylä, jossa PKK:n taistelijat ovat asemissa. Valtaosa asukkaista pysyi kylässä yli puolivuotisen Isisin miehityksen ajan. Läheinen Wastaniyan kylä on yhä Isisillä.
"Vallattuaan Nouafelin Isis julisti vapauttaneensa meidät uskottomien kynsistä. Islamistit sanoivat, että vallankumous oli voittanut, mutta eivät uhkailleet ketään", Juma Hussein Toma kertoo.
Olot eivät hänen mukaansa muuttuneet olennaisesti islamistikomennon aikana. "Muutama kyläläinen lähti, mutta ei sodan vaan työttömyyden vuoksi", hän sanoo.
Arkan Ali Bader valittaa, että hänen ja useimpien kyläläisten pellot ovat jääneet kurdien ja Isisin väliin ei-kenenkään-maalle.
Kyläläiset kuitenkin vakuuttavat olevansa iloisia PKK:n tulosta. Lausunnon vilpittömyyttä on vaikea arvioida, koska se annettiin PKK:n taistelijoiden läsnä ollessa.
PKK on kaivanut syvän ojan kylässä sijaitsevan tukikohtansa ympärille. "Emme luota kyläläisiin", eräs kurditaistelija myöntää.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia