Saudi-Arabia esti Jemenin ihmisoikeusloukkausten riippumattoman tutkinnan
YK:n ihmisoikeusneuvoston piti äänestää itsenäisen tutkimuskomission perustamisesta, mutta luonnos vesittyi.
YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenvaltiot eivät ole saaneet sovittua riippumattoman tutkintakomission lähettämisestä Jemeniin selvittämään maan konfliktin viimeaikaisten vaiheiden ihmisoikeusloukkauksia. Taustalla oli Saudi-Arabian vastustus, kertovat kansainväliset mediat.
Saudi-Arabia liittolaisineen on käynyt maaliskuusta asti sotaa Jemenin shiialaisia huthikapinallisia vastaan. YK:n ja kansalaisjärjestöjen mukaan maassa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia, kuten siviilien pommittamista ja tulittamista.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al-Hussein ehdotti syyskuussa riippumattoman tutkintakomission lähettämistä Jemeniin. Hänen mukaansa siviileitä on kuollut niin huthien kuin saudienkin sotatoimissa. Myös kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt toivoivat komission perustamista.
Asiasta oli tarkoitus päättää tällä viikolla YK:n ihmisoikeusneuvoston tapaamisessa, jossa ehdotusluonnoksesta vastasi Alankomaat.
Ihmisoikeusneuvoston 47 jäsenmaahan niinikään kuuluvat Saudi-Arabia, Qatar ja Arabiemiirikunnat kuitenkin vastustivat ehdotusta, kertoo Vice News -uutispalvelu. Lopulta Alankomaat hylkäsi luonnosehdotuksensa. Jäljelle jäi Saudi-Arabian oma ehdotus, jonka mukaan YK voisi vain tukea Jemenin hallituksen alaista omaa tutkimuskomissiota. Ehdotuksesta oli tarkoitus äänestää tänään perjantaina.
Vice Newsin mukaan hylkäykseen vaikutti erityisesti Yhdysvallat, joka ei kovin suorasanaisesti asettunut Alankomaiden kannalle. Maan tiedetään Ison-Britannian ohella tukevan Saudi-Arabian johtamaa koalitiota.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi päätöstä.
"Tulos on menetetty mahdollisuus neuvostolle ja valtava voitto Saudi-Arabialle. Se suojelee sitä tutkimuksilta sotalakien rikkomuksista, joita todennäköisesti yhä jatketaan Jemenissä", sanoi järjestön apulaisjohtaja Philippe Dam New York Times -lehdelle.
Jemen oli jo ennen konfliktia yksi maailman köyhimmistä maista, ja esimerkiksi kunnollisia peruspalveluita oli vain harvalla. Maaliskuussa alkanut konfliktin viimeisin vaihe on tappanut yli 2 300 siviiliä ja ajanut yli 1,4 miljoonaa ihmistä pakolaiseksi. Noin 80 prosenttia ihmisistä tarvitsee humanitaarista apua, jota järjestöjen on ollut kuitenkin vaikea saada perille sotatoimien vuoksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia