Argentiina tekee viinintuotannosta kestävää
Veden ja energian kulutusta vähennetään ja kierrätystä lisätään.
(IPS) -- Ilmastonmuutos kurittaa myös viinitarhoja Argentiinan Mendozan maakunnassa. Tunnetun malbec-rypäleen tuottajat ovat ryhtyneet vastatoimiin, joiden ansiosta viini syntyy entistä vähemmällä vedellä ja energialla.
Aavikkoisesta Mendozan alueesta vain vajaat viisi prosenttia on vihreää ja 3,5 prosenttia viljeltyä. Ihmisen luomissa keitaissa sijaitsevilla viinitarhoilla alkoi neljä vuotta sitten uusi meno.
"Pyrimme pitämään tuotantomäärät ennallaan, mutta olemme vähentäneet veden ja energian kulutusta ja lisänneet kierrätystä", kertoo Germán Micic, joka vetää valtakunnallista kampanjaa puhtaamman tuotannon puolesta.
Ympäristöministeriön hankkeen piirissä on 1 250 pientä ja keskisuurta yritystä eri puolilta maata. Tukijoina ovat YK:n kehitysohjelma UNDP ja Latinalaisen Amerikan kehityspankki. Mendozasta on mukana 210 yritystä, joista reilu puolet on viinintuottajia.
Vesi tulee vuorilta
Andien juurella Luján de Cuyon alueella sijaitseva Dominio del Platan viinitila säästää sadonkorjuukaudella 180 000 litraa vettä sillä, että rypäleiden keruussa käytetyt säiliöt pestään koneella eikä entiseen tapaan käsin.
"Aikaa kuluu 5 minuuttia entisen 20:n sijasta, ja pesuvesi puhdistetaan ja käytetään uudelleen keinokastelussa", kertoo Marcelo del Popolo, joka neuvoo viinitilaa laatu- ja ympäristöasioissa.
Maatalous kuluttaa 90 prosenttia Mendozan niukoista vesivaroista. Ilmastonmuutos pahentaa kuivuutta, joten keinokastelusta on otettava kaikki tehot irti.
"Maakuntamme saa vetensä pääosin vuorten huipuilla sulavasta lumesta, joka hupenee uhkaavasti", vahvistaa Ricardo Villalba. Hän johtaa Mendozassa toimivaa lumen, jäätikön ja ympäristön tutkimuslaitosta ja on kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n jäsen.
Energiaa säästyy
Viinintuotanto käyttää energiaa lämmityksessä, jäähdytyksessä, pumppaamisessa ja valaistuksessa. "Säästöt ovat mahdollisia joka vaiheessa. Sammioihin voi rakentaa kuoren lämpötilan tasaamiseksi, pumput voi vaihtaa energiatehokkaampiin, samoin kompressorit ja lamput", Micic listaa.
Del Popolon mukaan lämmitysenergian käyttöä on jo vähennetty 15 prosenttia. Siirtymällä ympäristöä säästäviin pakkausmateriaaleihin ja kierrätykseen on myös säästetty pitkä penni, hän jatkaa.
"Olemme vähentäneet veden ja energian kulutusta merkittävästi, ja se on tuonut taloudellisia hyötyjä", summaa del Popolo, joka suunnittelee siirtymistä aurinkoenergiaan.
Mendoza on hyvä esimerkki siitä, että ympäristöystävällinen hanke voi olla myös kannattava, muistuttaa UNDP:tä Argentiinassa edustava René Mauricio Valdés. "Moni ajattelee, että ekologisuus tulee kalliiksi eikä hyödytä yritystä. Tässä näemme, ettei asia ole niin."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia