Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Energiapula vaivaa pakolaisleireillä
Noin 80 prosenttia maailman pakolaisleirien 8,7 miljoonasta asukkaasta elää ilman sähköä turvautuen pääasiassa perinteisiin polttoaineisiin ruuanlaitossa, kerrotaan tuoreessa tutkimuksessa.
Noin 80 prosenttia maailman pakolaisleirien 8,7 miljoonasta asukkaasta elää ilman sähköä turvautuen pääasiassa perinteisiin polttoaineisiin ruuanlaitossa. Tuloksena on saastumista ja sairauksia, käy ilmi brittiläisen ajatushautomon Chatham Housen tuoreesta tutkimuksesta (pdf). Kyseessä on tutkijoiden mukaan ensimmäinen globaali analyysi pakolaisten energiansaannista.
Tutkimuksen mukaan pakolaisleireillä käytetään polttoaineena pääosin puuta, puuhiiltä ja nestekaasua, jotka aiheuttavat terveys- ja ympäristöongelmia. Noin 20 000 pakolaisleirien asukasta kuolee vuosittain sisäilman saastumisen takia. Perinteiset energianlähteet aiheuttavat myös onnettomuusriskin – tulipalojen lisäksi lapset saavat myrkytyksiä juotuaan vahingossa kerosiinia, tutkimuksessa kerrotaan. Polttopuiden kerääminen etenkin pimeällä puolestaan asettaa naiset ja tytöt väkivallan uhkaan.
Pakolaiset joutuvat usein myös maksamaan energiasta suhteettoman paljon. Arvio on 2,1 miljardia dollaria, ja sen maksavat pääosin pakolaiset itse. Vaikka energiankulutus leireillä on pientä, se aiheuttaa suhteessa isot päästöt sekä johtaa myös metsäkatoon: vuosittain pakolaisleireillä poltetaan raportin mukaan noin 49 000 jalkapallokentällistä metsää.
Tutkimuksessa lasketaan, että esimerkiksi paremmat liedet ja aurinkolamput voisivat säästää vuosittain 323 miljoonaa dollaria. Samalla hiilipäästöt vähenisivät 6,85 miljoonaa tonnia.
Tutkijoiden mukaan energiansaantiin ei satsata riittävän paljon humanitaarisessa avussa, joka keskittyy usein veden ja suojan tarjoamiseen pakolaisille. Ongelmassa on kyse enemmän asiantuntemuksen ja suunnittelun puutteesta kuin teknologiasta, raportissa todetaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia