Finnwatch: Tokmannin tuotevalmistajat polkeneet työntekijöiden oikeuksia
Thaimaassa valmistettujen lastenhoitotuotteiden sekä mangosäilykkeiden taustalta löytyi muun muassa laittoman alhaisia palkkoja.
Halpakauppaketju Tokmannille tuotteita valmistavat thaimaalaistehtaat ovat maksaneet työntekijöilleen laittoman alhaisia palkkoja. Työntekijöitä on myös velkaannutettu kalliilla rekrytointimaksuilla, sanoo kansalaisjärjestö Finnwatch tänään ilmestyneessä raportissaan.
"Tokmannin vastuullisuusvalvonta on pettänyt, ja se on joutunut osalliseksi ihmisoikeusloukkauksiin tutkituilla tehtailla", sanoo tutkija Anu Kultalahti järjestön tiedotteessa.
Raporttia varten tarkasteltiin kahta tehdasta, lastenhoitotuotteita valmistavaa Zenith Infant Productia sekä mangosäilykkeitä valmistavaa Great Oriental Food Productsia. Tokmanni hankki lastenvaatteet tanskalaisen ja mangosäilykkeet hollantilaisen firman kautta. Kyse oli kertaluonteisista ostoista.
Kummallakin tehtaalla haastateltiin kymmentä siirtotyöntekijää. Haastatteluissa selvisi, että Zenith Infant Productilla monet työntekijät olivat joutuneet maksamaan ulkopuoliselle rekrytointifirmalle niin korkeita rekrytointimaksuja, että he olivat velkaantuneet jo ennen työnteon aloittamista. Kirjallisia työsopimuksia ei ollut.
Great Oriental Food Productislla taas monet siirtotyöläiset olivat paperittomia ja heille maksettiin vähemmän kuin Thaimaan minimipalkka edellyttää, raportissa kerrotaan.
Tokmanni on mukana yritysten yhteisessä vastuullisuusaloitteessa BSCI:ssä, joka tekee muun muassa tehdastarkastuksia mutta jota järjestöt ovat pitäneet puutteellisena. Tokmanni vaatii myös säännöllisiä toimittajiaan liittymään BSCI:hin, mutta tanskalainen ja hollantilainen alihankkijafirma eivät olleet mukana aloitteessa, raportissa kerrotaan.
Tokmannin toimitusjohtaja Heikki Väänänen vahvisti STT:tä siteeraavan MTV3:n mukaan, että Finnwatchin raportissa olevat tiedot pitävät paikkansa. Tuotteiden ostot päätettiin hänen mukaansa kuitenkin lopettaa jo ennen raporttia.
Finnwatchin mukaan Tokmannin pitäisi liittyä syksyllä julkaistuun päivittäistavarakaupan yritysten, kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten yhteiseen näkemykseen YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia ohjaavien periaatteiden toimeenpanosta päivittäistavarakaupan hankintaketjuissa. Näkemyksessä ovat mukana muun muassa SOK ja Kesko.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia