Tutkimus: Terrorismi hallitsee Syyria-uutisointia
Syyriassa on sodan lisäksi myös pyrkimystä rauhaan, mutta siitä ei kuulla, sillä media kertoo mieluummin Isisistä ja konfliktin käänteistä, käy ilmi Suomen Lähetysseuran tutkimuksesta.
Sana Syyria tuo monen mieleen ensimmäisenä terrorismin, konfliktin ja kurjuuden – eikä ihme. Tuoreen tutkimuksen (pdf) mukaan lähes puolet kansainvälisten digitaalisten medioiden Syyria-uutisista käsittelee joko terrorismia tai konfliktia ylipäätään – toiveikkaammat viestit jäävät vähemmälle.
Mediatutkimusyhtiö Meltwaterin tekemässä tutkimuksessa analysoitiin englanninkielisten digitaalisten medioiden Syyria-uutisten otsikkoja maaliskuun 10. ja elokuun 10. päivän välisenä aikana. Mukana oli noin 130 julkaisua. Tulosten mukaan 30 prosenttia uutisista käsitteli terrorismia, 16 prosenttia konfliktia ja 11 prosenttia hallintoa.
Sen sijaan esimerkiksi rauha sai vain kolme prosenttia, humanitaarinen apu kaksi prosenttia ja naiset prosentin uutistilasta. Pakolaiskriisin osuus oli aluksi 7 prosenttia, kunnes Euroopan pakolaistilanteen kriisiytymisen jälkeen osuus nousi 23 prosenttiin.
"Sitä ennen uutisosumat olivat lyhyitä ja usein yksipuolisia", kertoo tutkimuksen teettäneen Suomen Lähetysseuran rauhan ja sovinnon työn asiantuntija Lea Pakkanen.
Tutkimuksen mukaan myös terrorismia käsittelevät uutiset olivat usein lyhyitä päivityksiä, eikä niissä juurikaan esitelty Syyrian konfliktin kontekstia laajemmin. Suurimmaksi uutiseksi nousi Isis-komentaja Abu Sayyafin kuolema toukokuussa.
Kussakin maassa uutisointi myös myötäili maan omaa maantieteellistä ja poliittista asemointia suhteessa Syyrian konfliktiin, tutkimuksesta selviää.
"Syyrian konfliktiuutisten ymmärtäminen vaatii tavalliselta lukijalta paljon medialukutaitoa, joka perustuu tietämykseen kansainvälisten toimijoiden politiikasta, jotta tapahtumista voisi saada käsityksen", Pakkanen toteaa.
Paikallistasolla halutaan rauhaa
Syyrian konflikti on ajanut lähes puolet maan 23 miljoonan hengen väestöstä pakolaisiksi, noin 200 000 on kuollut ja yli 12 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua. Lähetysseuran mukaan rauhanviesti ansaitsisi kuitenkin enemmän tilaa.
Järjestö on tukenut kahden vuoden ajan syyrialaista rauhanaloitetta Syria Initiativea, jossa edistetään Syyriassa työskentelevien rauhantoimijoiden osaamista ja verkostoitumista sekä vuoropuhelua osapuolten välillä. Ulkoministeriö tukee hanketta vuosina 2015–2018 3,75 miljoonalla eurolla. Kyseessä on Suomen suurin rauhanrakennushanke.
Mukana aloitteessa on esimerkiksi paikallisia järjestöjä, uskonnollisia ja muita johtajia, kertoi Suomessa viime viikolla vieraillut Syria Initiativea pyörittävä Aziz Hallaj.
Hänen mielestään kansainvälinen media yksinkertaistaa Syyrian konfliktia.
"Prosessi on yksinkertaistettu yhteen kysymykseen: pitäisikö Assadin astua syrjään vai ei. Todellisuudessa tärkeitä kysymyksiä on paljon enemmän: esimerkiksi perustuslaki, talous, yhteiskuntasopimus, naisten asema. Oppositio ja hallitus eivät välttämättä ole kaikesta tästä eri mieltä. Me yritämme löytää yhteistä tarttumapintaa", hän sanoi tutkimuksen julkistustilaisuudessa.
Kansainvälinen yhteisö ratkoo Syyrian konfliktia niin sanotun Wienin prosessin avulla, ja rauhaneuvottelut on määrä aloittaa YK:n johdolla tammikuussa. Hallaj muistuttaa, että konfliktin ratkaisu on kuitenkin lopulta kiinni syyrialaisista itsestään.
"Syyrian konflikti on monitasoinen, ja myös ratkaisussa on otettava eri tasot huomioon."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia