Uutiset Etelä-Sudanin konflikti
Väkivalta jatkuu Etelä-Sudanissa rauhantunnusteluista huolimatta
Samaan aikaan, kun sisällissodan kiistakumppanit yrittävät neuvotella, taisteluita on puhjennut jopa YK:n suojelemassa pakolaistukikohdassa.
Sisällissotaa yli kaksi vuotta käyneessä Etelä-Sudanissa taistelut jatkuvat huolimatta viime syksynä solmitusta rauhansopimuksesta ja viime aikojen rauhantunnusteluista.
"Ei voi sallia, että johtajat antavat julistuksia Jubassa, kun hyökkäykset siviilejä vastaan jatkuvat ja kiihtyvät. Etelä-Sudan ei ole vain pirstaloitumisen partaalla, vaan konflikti myös uhkaa vakavasti koko alueen vakautta", sanoi YK:n ihmisoikeuksien apulaispääsihteeri Ivan Šimonović viime viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle.
Turvallisuusneuvosto tuomitsi jyrkästi viimeviikkoisen väkivallan, joka syttyi kahden etnisen ryhmän välillä Malakalissa sijaitsevassa YK-tukikohdassa. Tukikohdassa majailee tuhansia väkivallan kodeistaan ajamia siviilejä.
Leirin nuorten välillä syttyi kahakka viime viikon torstaina. Turvallisuusneuvosto oli erityisen huolissaan myös tiedoista, joiden mukaan leiriin hyökkäsi lisäksi Sudanin vapautusarmeijan, käytännössä maan nykyisen virallisen armeijan, sotilaita. 18 ihmistä kuoli, heistä kaksi Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustustyöntekijöitä.
Myös muualla maassa on ollut taisteluita huolimatta siitä, että konfliktin osapuolet, eri etnisiin ryhmiin kuuluvat presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar solmivat rauhan elokuussa. Tammikuussa sodan osapuolet sopivat siirtymäajan hallinnosta ja helmikuussa Kiir nimitti Macharin tämän entiselle paikalle.
Etelä-Sudanin alkoi joulukuussa 2013 Kiirin ja varapresidentti Macharin riitauduttua. Yli 10 000 ihmistä on kuollut ja yli 2,4 miljoonaa paennut konfliktin seurauksena. Aiemmin tässä kuussa YK varoitti vakavasta ruokapulasta, sillä maassa kärsitään myös kuivuudesta.
YK: pääsihteerin Ban Ki-moonin on määrä neuvotella tänään Etelä-Sudanissa presidentti Kiirin kanssa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia