Miljoonat tarvitsevat ruoka-apua itäisessä ja eteläisessä Afrikassa
El Niño -sääilmiö on laantumassa, mutta sen vaikutukset kestävät vielä pitkään.
Itäisessä ja eteläisessä Afrikassa miljoonat ihmiset tarvitsevat ruoka-apua El Niño -sääilmiön laantumisesta huolimatta. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan pelkästään nälän, vesipulan ja tautien vaarassa olevia lapsia on alueella miljoonia kaksi vuotta kestäneen kuivuuden sekä El Niñon vuoksi.
Esimerkiksi Etiopiassa ruoka-avun tarpeessa olevien määrän uskotaan vielä kasvavan 10 miljoonasta 18 miljoonaan vuoden loppuun mennessä. Zimbabwessa 2,8 miljoonaa kärsii ruokapulasta, samoin Malawissa.
Ruokaturvaa tarkkailevan Fewsnet-verkoston mukaan viisiportaisella IPC-nälänhätäasteikolla mitattuna kolmannessa ja neljännessä, eli akuutin ruokakriisin tai humanitaarisen hätätilan, vaiheessa on nyt 20,4 miljoonaa ihmistä Etiopiassa, Etelä-Sudanissa, Sudanissa, Somaliassa, Burundissa, Djiboutissa ja Ugandassa. El Niñon lisäksi taustalla ovat pitkittyneet konfliktit sekä yhteiskuntien rakenteelliset ja taloudelliset ongelmat.
YK:n humanitaarisen avun toimisto OCHA on arvioinut, että toipuminen kuivuudesta kestää kaksi vuotta, mikäli viljelyolosuhteet paranevat tänä vuonna. Apua Itä-Afrikkaan toimittava Suomen Lähetysseuran kertoo, että esimerkiksi Etiopiassa seuraava sato korjataan vasta lokakuussa.
Myös suomalaisjärjestöt, kuten Plan Suomi ja Punainen Risti, ovat toimittaneet apua alueelle. Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura kertoivat tänään lähettäneensä seurakuntiin yhteisen vetoomuksen, jotta kuivuuden uhrien auttamiseen saataisiin kerättyä lisää rahaa.
Järjestöt ovat tukeneet hätäaputyötä myöntämällä Itä-Afrikan kuivuusalueille yhteensä 100 000 euroa katastrofiapua.
YK:n sääjärjestö WMO kertoi viime viikolla, että El Niño -sääilmiö on todennäköisesti jo saavuttanut huippunsa, mutta sen vaikutukset jatkuvat vielä pitkään. El Niño aiheutuu Tyynenmeren pintalämpötilojen vaihtelusta, ja se johtaa kuivuuteen osissa maapalloa ja tulviin toisissa. Vuosien 2015–2016 ilmiötä on pidetty yhtenä historian voimakkaimmista.
Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia