YK: Libyassa vallitsee täydellinen rankaisemattomuus
Maan oikeusjärjestelmä ei pysty puuttumaan laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten murhiin ja kidutuksiin.
Libyassa tapahtuu edelleen vakavia ihmisoikeusloukkauksia, joista osa voi olla jopa sotarikoksia. Maan oikeusjärjestelmä ei pysty käsittelemään rikkomuksia, ja se on itsekin hyökkäysten kohteena, käy ilmi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tuoreesta raportista (pdf).
"Yksi pysäyttävimmistä raportin elementeistä on täydellinen rankaisemattomuus, joka vallitsee yhä Libyassa, sekä oikeusjärjestelmän systemaattiset virheet. Raportti osoittaa selvästi, että oikeusjärjestelmällä ole keinoja tai kykyä tehdä uskottavia ja riippumattomia tutkimuksia tai asettaa ihmisoikeusrikkomuksista vastuussa olevia syytteeseen", sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al Hussein tiedotteessaan.
Raportin mukaan vuodesta 2014 alkaen useimmat suuret aseistetut ryhmät ovat tehneet laittomia tappoja kaikilla konfliktialueilla Libyassa. Siviilien asuttamille alueille hyökkäillään ja heitä pidätetään mielivaltaisesti, kidutuksen käyttö on laajaa ja ihmisiä myös katoaa. Erityisessä vaarassa ovat naiset, ihmisoikeuspuolustajat, toimittajat, siirtolaiset ja lapset. Lapsia on rekrytoitu ääriliike Isisiin yhteyksissä olevien ryhmien riveihin ja siirtolaisia on vangittuna pelkästään maan länsiosissa yli 3 000.
Myös tuomarit ja syyttäjät ovat joutuneet tappojen, hyökkäysten ja sieppausten kohteeksi. Sen seurauksena osa oikeusistuimista on lopettanut toimintansa, raportissa kerrotaan.
Raportissa vaaditaan muun muassa varmistamaan, että kansainvälisellä rikostuomioistuimella on riittävästi resursseja tehdä työnsä Libyassa. Libyan oikeusjärjestelmän sisälle pitäisi perustaa myös kansainvälisen oikeuden vastaisia rikkomuksia tutkiva elin.
Libya on ollut kaaoksessa siitä asti, kun maan diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja tapettiin vuonna 2011. Maassa on vuoden 2014 kesästä asti ollut käytännössä kaksi kilpailevaa hallitusta, joita tukevat useat aseistetut ryhmittymät. Viime ajat maahan on yritetty saada uutta hallitusta. Sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt ovat myös aiemmin raportoineet ihmisoikeusloukkauksista maissa.
Myös Libyan humanitaarinen tilanne on vakava. YK varoitti viime viikolla etenkin lääkepulasta. Yhteensä 1,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia