Uutiset Huumeiden vastainen sota
Asiantuntijat: Huumeiden vastainen sota ei huumepolitiikan tarkoitus
Huumepolitiikan pitäisi perustua ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, sanoo kansainvälinen asiantuntijalautakunta.
Kansainvälisten huumesopimusten tarkoituksena on varmistaa ihmiskunnan terveys ja hyvinvointi, ei huumeiden vastainen sota, sanoo kansainvälinen asiantuntijalautakunta International Narcotics Control Board (INCB) tuoreessa raportissaan (pdf).
Kansainvälisten huumesopimusten toteutumista valvovan INCB:n mukaan valtiot tulkitsevat sopimusten tavoitteet usein väärin huumeiden vastaisen sodan sallimisena. Sen mukaan politiikka, jossa pyritään sekä takaamaan huumeiden saatavuus lääketieteellisiin tarkoituksiin että kitkemään laitonta huumekauppaa, on saatava tasapainoon.
"Kyse ei ole siitä, että maailman pitäisi valita 'militaristisen' huumelain tai huumeiden ei-lääketieteellisen käytön laillistamisen väliltä, vaan paremminkin siitä, että huumepolitiikassa pitää korostaa terveyttä ja hyvinvointia", sanoi INCB:n johtaja Werner Sipp.
INCB:n raportti on yksi materiaaleista huhtikuussa, kun YK:n yleiskokous keskustelee kansainvälisestä huumepolitiikasta. YK:ta on jo pitkään kritisoitu totaalikieltoon perustuvasta huumepolitiikasta, joka monien asiantuntijoiden mukaan ei toimi, vaan pikemminkin pahentaa ongelmia.
Esimerkiksi arvovaltainen Global Commisson on Drug Policy on suositellut täyskiellosta luopumista. Viime syksynä siihen kuuluva miljardööri Richard Branson väitti, että YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC olisi muuttamassa mieltään ja julkistaisi pian lausunnon, jonka mukaan huumeiden käyttö ja hallussapito henkilökohtaisiin tarkoituksiin pitäisi sallia. UNODC:n mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut lopullinen dokumentti eikä virallinen linjaus.
INCB:n raportin mukaan avainasemassa huumepolitiikassa on tasapainoinen ja humaani lähestymistapa. Siinä nostetaan esiin myös uusia huolenaiheita, kuten psykoaktiivisten aineiden lisääntyminen sekä rauhoittavien lääkkeiden määrääminen yhä useammin vanhuksille. Raportin mukaan jäsenvaltiot raportoivat vuoden aikana yhteensä 602 uudesta psykoaktiivisesta aineesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia