Viljelijät ja paimentolaiset pääsivät puheväleihin Tansaniassa
Kasteluveden ja laidunten käyttöä koskevat kiistat saattavat loppua syrjäisessä Itunundun kylässä, jossa vanhat viholliset ovat aloittaneet neuvottelut.
(IPS) -- Yksikään kyläläinen ei olisi uskonut, että vanhat viholliset – maanviljelijät ja karjaa pitävät paimentolaiset – saataisiin saman pöydän ääreen ja sopimaan kiistansa. Se kuitenkin onnistui syrjäisessä Itunundun kylässä.
Kasteluveden ja laidunten käyttöä koskevat kiistat ovat jatkuneet vuosikymmeniä Itunundussa, joka sijaitsee Pawagan alueella Tansanian eteläisillä ylängöillä. Maan vilja-aittoihin kuuluvan Pawagan laaksoissa kasvatetaan maissia, riisiä ja vihanneksia. Ylängöillä vaeltelevat karjalaumat.
Viljelysten ja laidunmaiden rajat ovat epäselvät, mikä on johtanut joskus verisiinkin yhteenottoihin. Nyt selkkausten loppumisesta on toiveita, sillä viljelijät ja paimenet on saatu puheväleihin Tansanian luonnonvarafoorumi -järjestön johdolla.
Ristiriitaisia pyrkimyksiä
Godfrey Massay luonnonvarafoorumista kertoo, että riitoja ratkotaan nyt osapuolten tapaamisissa. "Viljelijöiden ja karjanomistajien on tärkeää tietää, että ulkopuoliset tahot hyötyvät heidän kiistoistaan eivätkä halua niiden ratkeavan", hän sanoo.
Luonnonvarafoorumin selvityksen mukaan Pawagan ongelmien taustalla ovat maankäyttösuunnitelmien puute, pyrkimykset laajentaa yhtäältä luonnonsuojelualueita ja toisaalta teollista maataloutta sekä heikko hallinto ja laaja korruptio.
Järjestö aloitti viime vuonna ensin erilliset keskustelut kylänvanhimpien ja kiistan pääpukareiden edustajien kanssa. Kuukausien neuvottelut yhteisestä työsuunnitelmasta johtivat lopulta "löyhän koalition" perustamiseen, Massay kertoo.
Näkyviä tuloksia
"Tämä on ensimmäinen ja ainoa foorumi, joka kokoaa viljelijät ja karjanomistajat keskustelemaan yhdessä avoimesti ja pelotta", Massay sanoo.
Väkivaltaiset yhteenotot alkoivat vähentyä heti koalition perustamisen jälkeen. "Tämä osoittaa, että syvätkin ristiriidat voidaan ratkaista puhumalla", kiittää Donald Mshauri alueen hallintovirastosta.
Luottamuksen lisääntyminen on tuonut myös käytännöllisiä tuloksia. Paimentolaiset saavat esimerkiksi tuoda karjansa syömään riisin kuorinnasta jääneen rehun sadonkorjuun jälkeen, kun maksavat siitä pienen korvauksen kylän hallinnolle.
Muuallakin leimahtelee
Viljelijöiden ja karjanomistajien yhteenotot ovat yleisiä muuallakin Tansaniassa, ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt kärjistävät tilannetta. Vakavin yhteenotto tapahtui vuonna 2000 Morogoron alueen Kilosassa, jossa tapettiin 38 viljelijää.
Kun väkivalta leimahti uudelleen 2008, kahdeksan ihmistä kuoli ja useita taloja poltettiin. Karjapaimenia pidetään yleensä vauraampina kuin viljelijöitä ja heitä syytetään paikallisten johtajien lahjomisesta laidunoikeuksien laajentamiseksi talonpoikien viljelyksille.
Valtio on koettanut hillitä kiistoja luovuttamalla lisää maata vaeltaville paimentolaisille, mutta tilanne ei ole rauhoittunut. Tansaniassa on Etiopian ja Sudanin jälkeen eniten nautoja Afrikassa: noin 21 miljoonaa päätä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia