Jopa miljardi voi kärsiä vesipulasta Aasiassa vuonna 2050
Ilmastonmuutos, väestönkasvu ja talouskasvu voivat tuoda mukanaan ikävän lieveilmiön, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.
Ilmastonmuutos, talouskasvu ja väestön lisääntyminen voivat aiheuttaa vakavan vesipulan Aasiassa vuoteen 2050 mennessä, yhdysvaltalaisen korkeakoulun MIT:n tutkijat varoittavat uudessa tutkimuksessaan. Simulaatioiden avulla tutkijat laskevat jopa noin miljardin ihmisen kärsivän vesipulasta tulevaisuudessa.
Tutkimuksessa testattiin erilaisissa skenaarioissa väestönkasvun, talouskasvun ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Simulaatioissa otettiin huomioon myös sateiden ja vesistöjen muutokset.
Mallinnus osoitti ettei ilmastonmuutos ollut ainoa vesipulaa aiheuttava tekijä. Varsinkin talouskasvu ja väestömäärän lisääntyminen olivat itsessäänkin merkittäviä vesipulan aiheuttajia. Kiinassa tärkein tekijä oli edellinen, Intiassa jälkimmäinen.
"Ongelma ei johdu pelkästään ilmastonmuutoksesta. Emme voi olla ottamatta huomioon talouskasvua ja väestömäärän lisääntymistä, joilla on voimakas vaikutus resurssien kysyntään ja hallinnointiin. Ilmasto voi tämän lisäksi johtaa näiden rasitteiden merkittävään voimistumiseen", kertoo MIT:n vanhempi tutkija Adam Schlosser.
Seuraavaksi tutkijat pyrkivät saamaan selville, miten erilaiset keinot torjua vesipulaa ja ilmastonmuutosta sekä sopeutua niihin vaikuttavat valtioiden vesipulan riskiä. Näitä sopeutumiskeinoja ovat esimerkiksi entistä tehokkaammat kasteluteknologiat.
Tutkimus julkaistiin PLOS One -lehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia