HRW: Egyptin sotilastuomioistuimissa tuhansia siviilejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Egyptin sotilastuomioistuimissa tuhansia siviilejä

Oikeudenkäynneissä on ollut yhtä aikaa jopa satoja ihmisiä, ihmisoikeusjärjestö kertoo.

Egyptin sotilastuomioistuimissa on ollut ainakin 7 420 siviiliä lokakuun 2014 jälkeen, jolloin maassa laajennettiin sotilastuomioistuinten tuomiovaltaa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestö on saanut egyptiläiseltä ihmisoikeusjärjestöltä käsiinsä listan, joka antaa laajimman tähän asti saadun kuvan siitä, mitä vaikutuksia presidentti Abdel Fattah al-Sisin säätämällä lailla on ollut.

Järjestön mukaan useimmat sotilastuomioistuimissa tuomitut siviilit ovat saaneet tuomionsa massaoikeudenkäyntien tuloksena. Listan mukaan suurimmassa niistä oli mukana yhteensä 327 siviiliä. Tuomittujen sukulaisten mukaan osa tunnustuksista on saatu kiduttamalla.

"Siviilien siirtäminen sotilasoikeuteen on Egyptin viranomaisten yritys saada sorrolleen oikeudellinen kumileimasin. Mutta nämä sotilasoikeudenkäynnit, joissa on usein satoja siviileitä samaan aikana, eivät ole reiluja eivätkä uskottavia", sanoo järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Nadim Houry.

Lokakuussa 2014 hyväksytty laki asettaa kaiken julkisen omaisuuden armeijan vallan alle, mukaan lukien esimerkiksi öljyputket ja tiet. Näin siviileitä voidaan syyttää vaikkapa tien tukkimisesta. Tuomioistuimia hallinnoi puolustusministeriö, ja niiden tuomarit ovat upseereita. Siviilien tuomitseminen niissä rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Kaikkien siviilien syytteitä ei tiedetä, mutta mediatietojen mukaan monia on syytetty laittomiin tai väkivaltaisiin protesteihin osallistumisesta tai Muslimiveljeskunnan kannattamisesta, HRW sanoo. Oikeudenkäynneissä on ollut mukana myös lapsia – aiemmin tänä vuonna sotilastuomioistuimet saivat kansainvälistä huomiota, kun sotilasoikeus tuomitsi vahingossa 3-vuotiaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija syrjäytti ensimmäisen vapailla vaaleilla valitun presidentti Mohamed Mursin vuonna 2013. Maassa sovelletaan kovaa terrorismin vastaista lakia, ja esimerkiksi kansalaisyhteiskunta on ahtaalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia