Paraguay kilpailee halpatyöllä
Paraguay tarjoaa ulkomaisille tehtaille edullisen toimintaympäristön, jossa työntekijöiden ammatillinen järjestäytyminen on kielletty.
(IPS) -- Aasialainen halpatuotanto on saanut Etelä-Amerikasta kilpailijan. Paraguay on vuodesta 2000 tarjonnut ulkomaisille tekstiili- ja muille tehtaille edullisen toimintaympäristön, jossa työntekijöiden ammatillinen järjestäytyminen on kielletty.
"Paraguay tarjoaa runsaasti nuorta ja helposti koulutettavaa työvoimaa, halpaa energiaa sekä mahdollisuuden tuoda raaka-aineet tullitta verovapailla vyöhykkeillä toimiville tehtaille", kiittelee Andrés Guynn, joka johtaa Texcinin vaatetehdasta pääkaupunki Asunciónin lentokentän lähellä.
Texcin on paraguaylaisten yrittäjien ja Brasilian suurimpiin vaatekauppaketjuihin kuuluvan Riachuelon yhteisyritys. Riachuelolla on Brasiliassa 285 myymälää ja 2 tehdasta. Se on siirtänyt osan alihankinnastaan Aasiasta Paraguayhin.
"Tuotantokustannuksemme ovat samaa luokkaa kuin Aasiassa, mutta säästämme paljon aikaa. Laivamatka Kiinasta Brasiliaan kestää kolme kuukautta, kun täältä rekka ajaa São Pauloon 72 tunnissa", Guynn sanoo.
Säännöllinen työ monelle uutta
Texcin aikoo kaksinkertaistaa työntekijämääränsä nykyisestä 353:sta vuoden loppuun mennessä. Laajeneminen jatkuu sen jälkeenkin, sillä tontti on varattuna seuraavalle kokoonpano- eli maquila-tehtaalle.
"Osa työntekijöistä on aiemmin tehnyt vain satunnaisia töitä, joten heidät piti opettaa säännölliseen työssä käyntiin ja siihen, että poissaolo vaatii lääkärintodistuksen", kertoo Texcinin henkilöstöjohtaja Ivonne Ginard.
"Jotkut lopettivat palkkapäivän jälkeen ja palasivat taas jonkin ajan kuluttua kyselemään töitä", hän kertoo.
CCT-ammattijärjestön puheenjohtaja Julio López syyttää maquiloita perustuslain rikkomisesta. "Ala on kyllä dynaaminen, mutta tehtaissa ei sallita ammatillista järjestäytymistä."
Suurin osa Brasiliasta
"Paraguayhin on vuoden 2000 maquila-lain säätämisen jälkeen asettunut 108 ulkomaista yhtiötä, joista 62 kahden viime vuoden aikana. Yrityksistä 80 prosenttia tulee Brasiliasta", kertoo Ernesto Paredes Paraguayn kauppa- ja teollisuusministeriöstä.
Tehtaat pystytetään vapaakauppa-alueille, jotka takaavat niille parhaat veroedut ja joustot. Maquilat tuovat raaka-aineensa ja laitteensa ulkomailta ja valmistavat tuotteensa vientiin.
Useimmat Paraguayn maquilat valmistavat Paredesin mukaan autonosia, lähinnä sähköjohtoja. Japanilainen Yasaki ja saksalainen Leoni ovat aloittaneet hiljan. Ne työllistävät tuhansia ihmisiä, valtaosin naisia.
Maaliskuun lopulla Paraguayssa aloitti ensimmäinen autojen kokoonpanotehdas, Reimplex, joka toimii kiinalaisen JAC Motorsin alihankkijana.
Yleisiä maquiloita ovat myös vaatetehtaat, ja muovitehtaita sikiää Brasilian rajalla sijaitsevaan Alto Paranáan.
Sähkö on halpaa muttei varmaa
Paredesin mukaan brasilialaisia yrityksiä houkuttavat erityisesti halpa työvoima ja alhaiset verot. Kyse ei ole niinkään pienistä palkoista kuin matalista sosiaalikuluista, hän selittää.
Lisäksi sähkö on Paraguayssa 63 prosenttia halvempaa kuin Brasiliassa. Teollistumista hidastavia pullonkauloja ovat Paredesin mukaan kehnot liikenneyhteydet ja energiahuollon epävarmuudet. Vaikka Paraguay saa sähköä kahdesta suuresta vesivoimalasta, mutta jakelussa on ongelmia.
Toistaiseksi maquilat tuottavat vain murto-osan Paraguayn viennistä, jota hallitsevat soija ja naudanliha.
"Teollistumien on lähtenyt käyntiin, mutta ei niin nopeasti kuin odotettiin", sanoo Cadep-tutkimuslaitoksen perustaja Fernando Masi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia