Ugandan presidentti aloitti viidennen kautensa – länsimaat hermostuivat ICC:n loukkaamisesta
Useat länsimaiden edustajat poistuivat Yoweri Musevenin viidennen presidenttikauden virkaanastujaisista.
Yhdysvaltain sekä useat Kanadan EU-maiden edustajat kävelivät viime torstaina ulos Ugandan presidentin virkaanastujaisseremoniasta. Syynä olivat presidentti Yoweri Musevenin halventavat kommentit kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä.
Museveni sanoi, ettei hän enää kannata ICC:tä ja että se on vain "joukko hyödyttömiä ihmisiä", kertoo brittilehti The Guardian.
"Meidän mielestämme poistuminen protestina on asianmukainen reaktio siihen, että valtionpäämies pilkkaa ponnisteluja, joiden pyrkimyksenä on tuoda vastuuseen kansanmurhaan, sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyllistyneet", sanoi Yhdysvaltain edustaja Elizabeth Trudeau.
Uganda on ICC:n jäsen, toisin kuin Yhdysvallat, joka kuitenkin kannattaa sitä.
Musevenin virkaanastujaisiin osallistui myös Sudanin presidentti Omar al-Bashir, jonka ICC on vuosia sitten etsintäkuuluttanut Darfurin konfliktissa tapahtuneiden julmuuksien vuoksi. Ihmisoikeusjärjestöt vaativat Bashirin pidätystä virkaanastujaisten yhteydessä, turhaan. Bashir on aiemmin onnistunut vierailemaan muun muassa Etelä-Afrikassa ilman pelkoa luovutuksesta.
Musevenin nimitys on aiheuttanut muutenkin pahennusta, sillä kyseessä on jo hänen viides valtakautensa. Oppositio on kritisoinut helmikuussa pidettyjä vaaleja epäreiluiksi, ja myös EU:n tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät sujuneet täysin avoimesti. Jo ennen vaaleja etenkin opposition edustaja Kizza Besigye joutui häirinnän kohteeksi, ja sorto on jatkunut vaalien jälkeen. Tutkintaa vaaleista vaatinut Besigye pidätettiin viime viikolla ennen virkaanastujaisia, ja hallitus sulki sosiaalisen median ennen virkaanastujaisia.
Oikeus on myös kieltänyt oppositiota protestoimasta ja estänyt lähtemästä näitä kodeistaan. Lisäksi mediaa on kielletty raportoimasta opposition toimista suorissa lähetyksissä. Jo tusina toimittajia on myös hakattu tänä vuonna, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia