Sadat tuhannet kärsivät myrskytuhoista Etelä-Aasiassa
Trooppinen myrsky Roanu moukaroi etenkin Sri Lankaa ja Bangladeshia. Moni on menettänyt koko omaisuutensa, kertovat avustusjärjestöt.
Trooppisen myrskyn aiheuttamat tulvat ja maanvyörymät ovat vaikuttaneet satojen tuhansien ihmisten elämään Etelä-Aasiassa, etenkin Bangladeshissa ja Sri Lankassa.
Toukokuun puolivälissä Sri Lankaan iskenyt sykloni Roanu toi mukanaan tulvia ja maanvyörymiä. Ainakin 94 ihmistä on kuollut, satoja taloja on tuhoutunut ja tuhansia vahingoittunut. YK:n mukaan yli 230 000 ihmistä joutui pakenemaan.
Uutistoimisto Reutersin mukaan tulvat ovat Sri Lankan pahimmat 25 vuoteen. Tulvia on myös pidetty pahimpana luonnonkatastrofina Intian valtameren alueella sitten tsunamin. Viime päivinä tulvavedet ovat alkaneet laskea ja osa ihmisistä on jo voinut palata koteihinsa.
Monet tuhoista kärsineet olivat jo valmiiksi vaikeassa asemassa, ja nyt he ovat menettäneet sekä kotinsa, viljelysmaansa että elinkeinonsa. Kaupunkialueilla taas uhkaavat tautiepidemiat, sillä vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuria on tuhoutunut, kertoo YK.
Roanu moukaroi viime viikonloppuna myös Bangladeshia, jossa se on vaikuttanut jopa 700 00 ihmisen elämään ja vahingoittanut tai tuhonnut lähes 84 000 taloa. Ainakin 24 ihmistä on kuollut. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan myös kouluja on suljettu.
Avustusjärjestöt ovat alkaneet välittää apua tuhoalueille. Punainen Risti julkisti tiistaina 3,3 miljoonan euron apuvetoomuksen. Sri Lankan hallitus on pyytänyt kansainvälistä apua ja arvioinut, että tuhojen korjaus tulee maksamaan jopa 1,8 miljardia euroa.
Roanu oli syklonikauden ensimmäinen myrsky Etelä-Aasiassa. Tavallisesti syklonikausi kestää huhtikuusta joulukuuhun.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia