Biokaasu vastaa energiantarpeeseen Ugandassa
Nyabyeyan metsäoppilaitos tuottaa tarvitsemansa sähkön biomassasta, jota saadaan koulun yhteydessä toimivan sahan jätepuusta.
(IPS) -- Ugandassa käytetystä energiasta 92 prosenttia perustuu biomassaan, mutta sen hyödyntäminen on alkeellisella asteella. Toimintaa on mahdollista tehostaa tuntuvasti uuden teknologian avulla.
"Avotulta käytetään niin ruuanvalmistuksessa, kalansavustuksessa kuin tiilentuotannossakin. Se on kivikautista ja hyvin tehotonta", sanoo Godfrey Ndaula, joka vastaa uusiutuvan energian käyttöönotosta Ugandassa.
Tilanne on sama muuallakin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jonka 970 miljoonasta asukkaasta 620 miljoonaa on yhä ilman sähköä.
Ratkaisuksi nähdään biomassa, jonka käyttöä pitää vain tehostaa. Puun ohella raaka-aineeksi kelpaavat niin maatalouden kuin teollisuudenkin jätteet ja sivutuotteet.
Sähköä sahalta
Alan pioneereihin Ugandassa kuuluu Nyabyeyan metsäoppilaitos Budongon metsän laidalla. Se tuottaa tarvitsemansa sähkön biomassasta, jota saadaan koulun yhteydessä toimivan sahan jätepuusta. Laitos kehrää sähköä yli tuplasti oppilaitoksen tarvitseman määrän.
"Jos käyttäisimme pelkkää dieseliä, sitä kuluisi seitsemän litraa tunnissa, mutta saman sähkömäärän tuottamiseen riittää 1,5 litraa dieseliä, kun kaasutamme biomassaa", koulun biokaasulaitoksen johtaja Richard Kisakye kertoo.
Ugandaa uusiutuvaan energiaan luotsaava Ndaula uskoo, että varsinkin maaseudulla biomassa on luonnollinen ratkaisu, ja sitä vierastetaan vähemmän kuin muita uusia energiamuotoja. Lisäksi tuotantoketju avaa asukkaille uusia keinoja tulonhankintaan.
Ugandan sokeriteollisuus on jo alkanut hyödyntää biokaasun valmistuksessa sokeriruo'on murskausjätettä, jonka hävittäminen koettiin ennen ongelmaksi.
Kahvi tuottaa sementtiä
Kahvin korjuujätettä on pitkään käytetty luonnonlannoitteena ja polttopuun korvikkeena. Nyt Kasesen alueella toimiva ylikansallisen LafargeHolcim-yhtiön tytäryhtiö Hima Cement on yllyttänyt viljelijöitä kasvattamaan enemmän kahvia, jotta tehdas saa korjuujätteet kaasutettavakseen.
"Biomassan käyttömme kasvaa kymmenen prosenttia vuodessa, ja osuus on nyt 57 prosenttia. Tavoitteemme on päästä kokonaan eroon raskaasta polttoöljystä", Hima Cementin tehtaanjohtaja Julius Lukoma kertoo. Jätettä tuodaan myös Tansaniasta ja Kongon demokraattisesta tasavallasta.
Lukoman mukaan biomassa maksaa yhtiölle noin kolmanneksen polttoöljyn hinnasta.
Kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö Irena on laatinut Afrikalle tiekartan vuoteen 2030. Järjestön mukaan puolet maanosan energiataloudesta kytkeytyy jo nyt biomassaan. Teknologian avulla käyttöä voidaan lisätä ja tehostaa merkittävästi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia