Nigeriassa aloitetaan öljytuhojen siivous vuosien viivyttelyn jälkeen
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan hallituksen aloittama ohjelma ei tarkoita, että öljy-yhtiö Shell pääsisi vastuusta.
Nigerian hallitus aloittaa öljynporauksen aiheuttamien tuhojen korjaamisen Niger-joen suistolla Ogonimaassa. Miljardin dollarin arvoisen puhdistus- ja korjausohjelman tarkoituksena on muun muassa istuttaa uudelleen tuhoutuneet mangrovet sekä puhdistaa tuhansia tonneja saastunutta maaperää.
"Ogonimaan kansa on joutunut maksamaan kovan hinnan Nigerian öljyteollisuuden menestyksestä ja sietämään saastunutta ympäristöä vuosikymmeniä. Tämä päivä on historiallinen askel kohti tilanteen parantamista", sanoi YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtaja Achim Steiner eilen osallistuttuaan hallituksen järjestämään lanseeraustilaisuuteen.
Korjaustyöt perustuvat Unepin suosituksiin, jotka järjestö antoi vuonna 2011 tutkittuaan vuosikymmeniä kestäneen öljynporauksen aiheuttamia tuhoja Ogonimaassa. Raportin mukaan tuhot olivat laajempia kuin aiemmin oli arvioitu. Alueen maaperä ja pohjavesi on saastunut ja monet ekosysteemit, kuten mangrovet, ovat tuhoutuneet.
Unepin mukaan operaatiosta tulee maailman laajin ja pitkäaikaisin öljytuhojen siivous. Saattaa mennä jopa 25 vuotta ennen kuin ekosysteemit on täysin kunnostettu. Brittilehti The Guardianin mukaan pelkästään töiden täyteen käyntiin saamiseen menee vielä puolitoista vuotta.
Öljytuhoista on syytetty etenkin Shelliä, jolla on Ogonimaassa lähes 5 000 kilometriä öljyputkia. Se on syyttänyt vuodoista öljyä varastavia paikallisia, mistä esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ollut toista mieltä. Viime vuosina Shell on luvannut korvauksia ja tuhojen siivoamista, mutta työ on ollut hidasta.
Järjestön mukaan yhtiö on yhä vastuussa teoistaan hallituksen ilmoittamasta suunnitelmasta huolimatta.
"Nigerin suisto on yksi maailman eniten öljyn vuoksi saastuneista paikoista. Se johtuu siitä, että Shellin kaltaiset yhtiöt eivät pysty estämään tai siivoamaan vuotoja vuosia tai jopa vuosikymmeniä sen jälkeen, kun ne ovat tapahtuneet. Shell ei voi luottaa siihen, että Nigerian hallitus tekee sen puolesta likaisen työn", sanoo vaikuttamistyön asiantuntija Joe Westby.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia