Uganda käy rokotuspelkojen kimppuun tiukan lain voimalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uganda käy rokotuspelkojen kimppuun tiukan lain voimalla

Rokotuskortti on nykyisin alakouluun pääsyn edellytys. Lakia on moitittu myös liian ankaraksi.

(IPS) -- Ugandalainen kotiapulainen Patience (nimi muutettu) oli vuosi sitten viemässä kolmivuotiasta poikaansa rokotettavaksi, kun hänen työnantajansa vaimo puuttui asiaan.

"Aine, jota he pistävät poikaasi tekee hänestä aikuisena hedelmättömän", työnantajan vaimo pelotteli. "Älä edes ajattele rokotusta."

Patience kertoo, ettei hän suinkaan ollut ainoa, joka jätti lapsensa rokottamatta. Köyhien asuttamassa Kyebandossa moni jopa valehteli rokotuskampanjan vetäjille lapsensa jo saaneen rokotuksen.

Rokottamattomilla ei asiaa kouluun

Aiemmin tänä vuonna Ugandassa vahvistettiin laki, jonka mukaan alle yksivuotiaan lapsensa rokottamatta jättävät vanhemmat saavat sakkoja tai jopa puoli vuotta vankeutta.

Ilman rokotuskorttia lapsella ei uuden lain mukaan ole asiaa päivähoitoon, esikouluun tai alakouluun. Myös hedelmällisessä iässä olevien naisten on otettava rokotukset tarttuvia tauteja vastaan. Rokotusohjelmaan kuuluvat tuberkuloosi, hinkuyskä, jäykkäkouristus, hepatiitti B, polio ja tuhkarokko.

Yksi viidestä afrikkalaisesta lapsesta jää edelleen ilman rokotuksia, joista tärkeimpiä ovat tuhkarokko, vihurirokko ja vastasyntyneen jäykkäkouristus. Itä-Afrikan maista juuri Ugandassa rokotuskattavuus on heikoin. Esimerkiksi kolmoisrokotuksen sai vain 78 prosenttia ugandalaislapsista, kun Tansaniassa kattavuus oli 97 ja Ruandassa peräti 99 prosenttia.

Lainvalvonta tiukkaa

Ugandan poliisin lääketieteellisten ja terveyspalveluiden osastoa johtava Moses Byaruhanga kertoo, että viranomaiset kertovat radion puheohjelmissa lain sisällöstä, mutta myös valvovat sen noudattamista tiukasti.

"Poliisi saa kyllä selville jos vanhemmat eivät käytä lastaan rokotettavana", Byaruhanga vakuuttaa. Hän kertoo, että tieto rokotusboikottiin osallistuvista vanhemmista tulee poliisille opettajien ja muiden viranomaisten välittämänä.

Syrjäseuduilla lapsia on jäänyt rokottamatta myös puutteellisen välineistön vuoksi. Rokotusohjelma GAVIn avulla Uganda on kuitenkin voinut hankkia aurinkoenergialla toimivia jääkaappeja, joissa rokotteet säilyvät pilaantumatta.

Rokotuslakia on myös moitittu liian ankaraksi, eikä rokotteiden saatavuuttakaan ole taattu. Jopa 2 000 alle viisivuotiasta lasta jäi rokottamatta massarokotuksissa Karamojassa Koillis-Ugandassa.

Kultti vastustaa rokotuksia

Kansanedustaja Huda Olerun mukaan yksi syy sille, että ugandalaiset jättävät lapsensa rokottamatta on vuonna 1992 Seitsemännen päivän adventisteista eronnut 666-kultti. Ainakin kymmenen ryhmän jäsentä on pidätetty, koska he ovat evänneet lapsiltaan poliorokotuksen.

"Kultin jäsenten mukaan rokotteet tehdään sioista, villeistä eläimistä siis, ja rokotetut lapset alkavat käyttäytyä kuin villieläimet", Olerun kertoo.

Oleru on neuvotellut kultin jäsenten kanssa ja sanoo toivovansa, että ajan myötä nämä muuttavat rokotuskantansa. Hänen mukaansa laki on toistaiseksi kuitenkin helpoin keino saada ihmiset rokottamaan jälkeläisensä.

Hoitaja vakuutti Patiencen

Patiencen poika on nyttemmin rokotettu. Hän sai poliorokotteen ovelta ovelle kiertäneiltä massarokottajilta.

"Se kävi hyvin helposti. He vain tiputtivat pisaran hänen suuhunsa ja laittoivat merkin hänen sormeensa", Patience kuvaa. Hän sanoo koko toimituksen kestäneen vain noin kolme minuuttia.

Patience myöntää, että antoi luvan poikansa rokottamiseen ainakin osittain uuden lain ja rangaistuksen uhan vuoksi. Rokotuksen antanut hoitaja oli kuitenkin vakuuttanut hänelle, ettei rokotusta kannata ottaa rangaistuksen pelossa. Se kannattaa ottaa, koska ilman sitä lapsi voi sairastua.

"Nyt uskon, että poikani pysyy terveenä", Patience toteaa luottavaisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia