Etelä-Afrikassa kokoustetaan aidsista – tavoitteena epidemian hävittäminen
Etenkin hivin hoidossa on saavutettu viime vuosina merkittäviä tuloksia, mutta muun muassa syrjintä levittää yhä tautia.
Etelä-Afrikan Durbanissa järjestetään tällä viikolla kansainvälinen hiviä ja aidsia käsittelevä konferenssi, johon osallistuu yli 18 000 johtajaa, tutkijaa ja aktivistia ympäri maailman. Kahden vuoden välein järjestettävän konferenssin visioissa on päättää epidemia vuoteen 2030 mennessä.
Välitavoite vuonna 2020 on niin sanottu 90-90-90-skenaario: 90 prosenttia hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, heistä 90 prosenttia saa hoitoa, ja hoitoa saavista 90 prosentilla virusmäärä vähenee.
Etelä-Afrikka on yksi eniten hivistä kärsivä maa, ja konferenssi järjestettiin siellä viimeksi vuonna 2000. Sen jälkeen on tapahtunut merkittävää edistystä. Hoidon leviämisen vuoksi vuosina 2000–2012 ehkäistiin 4,2 miljoonaa kuolemaa, muistutti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kokouoksen tiedotustilaisuudessa maanantaina.
Nykyisin noin 46 prosenttia hiv-positiivisista saa hoitoa – vuonna 2000 osuus köyhissä maissa oli alle prosentin. Samaan aikaan lääkkeet ovat tehostuneet, diagnoosin teko on helpottunut ja lääkkeiden kustannukset ovat laskeneet.
Ongelmia on kuitenkin yhä paljon, sillä esimerkiksi uusien hiv-tartuntojen määrää on ollut vaikea saada laskuun. Haasteena on myös hiviin liittyvä sosiaalinen stigma. Monien hiville haavoittuvien ryhmien, kuten miesten kanssa seksiä harrastavien miesten, transsukupuolisten, seksityöläisten ja suonensisäisten huumeiden käyttäjien, oikeuksia rikotaan, konferenssin tiedotteessa todetaan. Esimerkiksi transsukupuoliset ovat hiv-positiivisia 49 kertaa muuta väestöä yleisemmin.
"Ihmisoikeuksien suojelu ei ole vain moraalinen kysymys vaan myös tieteellinen. Tässä konferenssissa esiteltävä tutkimus osoittaa, että syrjintä auttaa levittämään hiviä", sanoo konferenssin puheenjohtaja Chris Beyrer.
Myös nuorten tartunnat ovat edelleen haaste. YK:n lastenjärjestö muistutti konferenssin alkaessa, että joka tunti noin 29 15–19-vuotiasta saa hivin ja Afrikassa se on yhä 10–19-vuotiaiden yleisin kuolinsyy.
Unicefin 16 maassa tekemän tutkimuksen mukaan 68 prosenttia nuorista ei edes halua mennä testiin, koska he pelkäävät positiivista testitulosta ja siitä seuraavaa sosiaalista leimaa.
Konferenssi jatkuu perjantaihin asti.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia