Bangladeshilaistytöt tahtovat kouluun, eivät naimisiin
Asiantuntijan mukaan Bangladeshin kirous ovat uskomukset, jotka saavat vanhemmat pitämään tyttäriään rasitteena.
(IPS) -- Neljä vuotta sitten, vain 14 vuoden iässä Farzana Aktar Ruma oli vähällä joutua naimisiin vastoin tahtoaan.
Hänen vanhempansa olivat löytäneet mielestään Farzanalle sopivan, varakkaan ja hyvässä perheessä kasvaneen kosijan, eivätkä halunneet menettää mahdollisuuttaan vanhimman tyttärensä naittamiseen.
Farzanan isä, Mohammad Yusuf Ali sanoo uskoneensa, että perheystävän ehdottama naimakauppa olisi siunaukseksi kaikille. "Häntä suositellut ystäväni sanoi, että sulhasehdokkaalla on oma yritys ja valmis koti Barisalin vilkkaassa kaupungissa, lähellä kotiamme."
Yusuf on vaikutusvaltainen mies kotikylässään Char Nurul Amissa, eikä hänelle yleensä sanota vastaan. Yusuf lupasi tyttärensä tämän mielipidettä kysymättä morsiameksi tuntemattomalle ja käski aloittaa häävalmistelut.
Teini-ikäisenä tytöstä tulee perheelleen taakka
Farzana ei halunnut naimisiin, mutta ei tiennyt, mitä tehdä. Apu löytyi yllättäen naapurista. Selina Aktar on yksi seitsemästä yhteisöllisen lakipalvelun CLSn neuvojasta. Järjestö neuvoo ihmisiä lakiasioissa.
"Ei se varsinainen yllätys ollut, mutta järkytyin siitä, miten valmiita vanhemmat ovat hyväksymään avioliittotarjouksen ajattelematta lainkaan tyttärensä ikää", Aktar sanoo.
Aktar järjesti tapaamisen Farzanan vanhempien kanssa ja pyysi heitä luopumaan naimakaupasta ja antamaan tyttären käydä koulunsa loppuun.
"Muutaman tunnin keskustelun jälkeen saimme Farzanan vanhemmat vakuutettua siitä, että koulutettu tyttö on parempi kuin tyttö, jonka ajatellaan olevan perheelleen taakka."
Sosiaalista oikeudenmukaisuutta ajavan COAST-järjestön oikeusneuvoja Abul Kaiserin mukaan Bangladeshin kirous ovat uskomukset, jotka saavat vanhemmat pitämään tyttäriään rasitteena. Siksi perheet yrittävät hankkiutua heistä eroon niin pian kuin mahdollista.
Nuorten naisten radio murtaa luutuneita asenteita
COAST taistelee tytärten vanhempien luutuneita asenteita vastaan. Yksi sen käyttämistä keinoista on vaikeita aiheita käsittelevä radioasema. Radio Meghna on yhteisöradio, joka toimii Etelä-Bholassa, Char Fassionissa. Lapsiavioliitot ovat suositulla radioasemalla usein käsitelty aihe.
Radio Meghnassa toimii noin parinkymmenen nuoren naisen ryhmä. Yksi heistä, tuottaja Fatema Aktar Champa kertoo, että asemalla on lähes päivittäin eri alojen asiantuntijoita haastateltavana. "Aiheina ovat lisääntymisterveys, nuorten lailliset oikeudet, koulutuksen tarve sekä arvot ja sosiaalinen epätasa-arvo...", hän luettelee. Kaikki aiheet on valittu nuoria silmällä pitäen.
"Yleinen tunnelma on, että Meghnan radiotiimi nauttii laajaa hyväksyntää yhteisössä", sanoo toinen tuottaja Khadiza Banu. "Lähetämme usein ohjelmia, joiden tarkoitus on tukea vanhempia päätöksessä estää varhainen avioituminen ja sallia koulutuksen jatkaminen."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia