Tuhannet syyrialaispakolaiset jumissa Jordanian rajalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet syyrialaispakolaiset jumissa Jordanian rajalla

Pakolaiset ovat olleet käytännössä ilman apua siitä lähtien, kun Jordania sulki kesäkuussa rajan autopommi-iskun takia.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan kymmenien tuhansien syyrialaispakolaisten kohtalosta ei-kenenkään-maalla Jordanian ja Syyrian rajalla. Nämä ovat olleet kuukauden ajan käytännössä ilman apua syrjäisellä aavikkoseudulla sijaitsevilla Ruqbanin ja Hadalatin leireillä, jonne Jordania ei päästä enää juuri lainkaan avustuskuljetuksia.

Jordania sulki Ruqbanin raja-aseman ja julisti alueen suljetuksi sotilasalueeksi kuukausi sitten, kun rajalla tehtiin autopommi-isku, jossa kuoli seitsemän rajavartijaa. Maa oli jo aiemmin päästänyt pakolaisia nihkeästi Jordanian puolelle, koska se pelkäsi joukossa olevan ääriliike Isisin taistelijoita.

Järjestöjen ja medioiden mukaan rajasulun jälkeen käytännössä lainkaan avustustarpeita vettä lukuun ottamatta ei ole päästetty leireille. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen komitean (ICRC) vetosi eilen avun saamiseksi pakolaisille. Sen mukaan kymmenet tuhannet ihmiset tarvitsevat välitöntä apua. Suurin osa heistä on naisia ja lapsia, ja he elävät äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa.

Tv-yhtiö Al-Jazeeran haastattelemat järjestöt ja aktivistit kertovat, että ihmisiä on jo kuollut. Myös avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on vaatinut edes haavoittuneiden päästämistä läpi. EU:n katastrofiaputoimijan ECHO:n mukaan alueelle sallittiin viime viikolla yksi ruuanjako yli 70 000 ihmiselle.

Uutistoimisto Reuters kertoi kesäkuussa, että avustustyöntekijöiden mukaan ruokaa saadaan nyt lähinnä salakuljettajien avulla.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on rekisteröinyt Jordaniassa noin 660 000 syyrialaispakolaista, mutta maan omien tietojen mukaan pakolaisia on runsaasti enemmän. Maa on mukana Isisin vastaisessa liittoumassa ja sitä on jo aiemmin kritisoitu leirien huonoista oloista.

ICRC kritisoi myös muita maita siitä, etteivät nämä ole ottaneet vastaan enempää Syyrian pakolaisia.

"Tässä ei ole kyse vain Jordaniasta. Kriisi heijastaa kansainvälistä epäonnistumista epätoivoisessa tilanteessa olevien, konfliktista kärsivien ihmisten suojelussa ja auttamisessa. Ihmiset elävät nyt oloissa, joita ei voi hyväksyä. Vain välitön ja yhteinen kansainvälinen toiminta lievittää heidän hätäänsä", sanoo ICRC:n Lähi-idän johtaja Robert Mardini.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia