Keltakuume kurittaa Angolaa ja Kongoa – massiivinen rokotuskampanja yrittää estää laajemman epidemian
Yli 400 ihmistä on kuollut keltakuumeeseen, ja maailman rokotevarannot uhkaavat ehtyä.
YK ja sen kumppanit ovat aloittaneet Angolassa sekä Kongon demokraattisessa tasavallassa laajan hätärokotuskampanjan maissa levinneen keltakuumeen leviämisen estämiseksi.
Kyseessä on yksi suurimmista Afrikassa koskaan toteutetuista hätärokotuskampanjoista: tarkoituksena on suojata yli 14 miljoonaa ihmistä keltakuumeelta. Tauti on tähän mennessä tappanut yli 400 ihmistä, ja siihen on sairastunut tuhansia muita. Tauti havaittiin alun perin Angolassa joulukuussa 2015, ja kyseessä on maan suurin keltakuumeen leviämistapaus lähes 30 vuoteen.
Miljoonia ihmisiä on rokotettu jo ennen nykyistä kampanjaa, ja sillä on saatu leviäminen pysäytettyä. Riskiryhmiä kuitenkin riittää yhä, ja käytettävissä oleva rokotevarasto on ehtynyt nopeammin kuin uusia rokotteita on ehditty valmistaa. Siksi ihmisille annetaan nyt vain viidesosa normaalista annoksesta, kertoo operaatiota johtava Maailman terveysjärjestö (WHO) tiedotteessaan. Rokotteen on määrä suojata keltakuumeelta vähintään vuoden verran.
"Meidän on välittömästi tavoitettava niin paljon lapsia ja perheitä kuin mahdollista niillä tarvikkeilla, joita on jäljellä, ja tämä on ainoa tapa, jolla voimme sen nyt tehdä. Voimme vain toivoa, että tämä riittää estämään epidemian leviämisen laajemmalle", sanoo operaatiossa mukana olevan Pelastakaa Lasten Kongon maajohtaja Heather Kerr.
Avainalueita kampanjassa ovat hankalasti tavoitettavat raja-alueet sekä Kongon pääkaupunki Kinshasa, jonka yli kymmenestä miljoonasta ihmisestä vain kaksi miljoonaa on rokotettu. Hyttysten levittämä keltakuumevirus tarttuu nopeasti tiheästi asutetuissa, kuumissa ja kosteissa paikoissa, ja Kinshasassa riski on erityisen suuri. Kerrin mukaan epidemia voikin muuttua globaaliksi.
Mukana rokottamassa on yli 41 000 terveystyöntekijää ja vapaaehtoista. Operaatio aloitettiin viime viikolla, ja se on määrä saattaa päätökseen ennen kuin sadekausi syyskuussa alkaa.
Keltakuume on verenvuototauti, jota levittää myös zikaviruksen ja denguekuumetta levittävä aedes aegypti -hyttynen. Pieni osa sairastuneista saa oireita, jotka johtavat noin puolella kuolemaan. Nimensä tauti on saanut ihon ja silmien kellastumisesta, joka tapahtuu taudin loppuvaiheessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia