Reilun kaupan vaatteet tulossa markkinoille – uusi standardi herättää myös kritiikkiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Reilun kaupan vaatteet tulossa markkinoille – uusi standardi herättää myös kritiikkiä

Kolme saksalaista vaatebrändiä on ottamassa käyttöön uutta reilujen vaatteiden standardia. Clean Clothes -kampanja kuitenkin kritisoi konseptia.

Eettisistä tuotanto-olosuhteista kertova Reilun kaupan merkki on laajenemassa myös tekstiileihin. Tänä vuonna lanseerattu uusi sertifikaatti takaa, että sen saaneen vaatteen tai muun tekstiilin tuotanto on tapahtunut eettisesti aina puuvillansiemenen istuttajasta ompelijaan asti.

Aiemmin markkinoilla on ollut vain reilusta puuvillasta valmistettuja tekstiilejä, mikä ei ole kuitenkaan taannut lopputuotteen valmistusolosuhteiden eettisyyttä.

Kolme saksalaista vaatevalmistajaa, 3Freunde, Shirt for Life ja Melawear, on jo ilmoittanut ottavansa sertifikaatin käyttöön.

"Reilun kaupan kriteereihin mukaan lähteminen tarjoaa meille käytännön työkalun tarttua tuotanto-olosuhteiden parantamiseen, mikä on meille todella tärkeää. Tavoitteemme on myös tehdä muutos siinä, että kuluttajat tiedostavat tuotteiden alkuperän", sanoi Shirt for Lifen toimitusjohtaja Ulrich Hofmann Suomen Reilu kauppa ry:n sivuilla kesäkuussa.

Uusi aloite on herättänyt innostuksen lisäksi myös kritiikkiä. Vaatealan vastuullisuuden puolesta kampanjoivan eurooppalaisjärjestöjen yhteenliittymän Clean Clothesin mukaan sertifikaatti ehtoineen ei hyödytä riittävästi vaatetyöläisiä eikä ole muutenkaan paras tapa lisätä alan vastuullisuutta. Kampanja pitää harhaanjohtavana sitä, että vaikka ehtoihin kuuluu elämiseen riittävän palkan maksaminen, siirtymäaika on kuusi vuotta.

Suomessa kampanjaa edustavan Eettisen kaupan puolesta ry:n mukaan parhaassa tapauksessa sertifikaatit voivat nosta työntekijöitä köyhyydestä ja toimia esimerkkeinä parannusaskeleista sekä lisätä kansalaispainetta. Sen mukaan sertifikaatit yleisesti kuitenkin siirtävät vastuuta liikaa kuluttajille.

Reilun kaupan tekstiilisertifikaatin julkaissut Fairtrade International on vastannut kritiikkiin muistuttamalla, että siihen kuuluu myös yhtiöiden koulutusta sekä suositusten antamista brändeille. Tekstiilisertifikaatti on myös ensimmäinen, joka ylipäätään asettaa aikatavoitteen elämiseen riittävän palkan maksamiselle, se muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia