Intia ja Kiina tiivistävät yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intia ja Kiina tiivistävät yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta

Kiinalla on käyttämätöntä tuotantokapasiteettia ja pääomaa, joille nuorta väkeä ja intoa pursuava Intia voi nousta merkittäväksi sijoituskohteeksi.

(IPS) -- Intialla ja Kiinalla on yhä ratkomattomia erimielisyyksiä, mutta niiden yhteistyö tiivistyy varsinkin taloudessa. Se lupaa suuria hyötyjä Aasian jättiläisille, joissa asuu yhteensä 37 prosenttia maapallon asukkaista.

Maailmanpankin mukaan Kiinan asukasluku oli viime vuonna 1,37 miljardia ja Intian 1,31 miljardia. Intian ennustetaan ohittavan Kiinan vuonna 2028, jolloin intialaisia on 1,45 miljardia.

Sekä Intia että Kiina edustavat maailman vanhimpia kulttuureja. Kiinasta on tulossa ensi vuosikymmenellä myös väestöltään maailman vanhin maa, kun taas Intian laaja nuoriso tarvitsee roimasti uusia työpaikkoja. Tämäkin yhtälö tarjoaa maille uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Naapurimaina Intialla ja Kiinalla on ollut kulttuurisia, tieteellisiä ja taloudellisia yhteyksiä kautta vuosisatojen. Yhteydet kuitenkin heikkenivät vuonna 1962 käydyn lyhyen rajasodan seurauksena.

Kauppa kasvoi kohisten

Kuilua on alettu toden teolla kuroa umpeen vasta 2000-luvulla, jolloin maiden kauppavaihto on kasvanut 2,7 miljardista eurosta lähes sataan miljardiin.

Syksyllä 2013 maat allekirjoittivat sopimuksen rajaseudun puolustusyhteistyöstä. Intia on arvostellut Kiinan laajentumishaluisena pidettyä politiikkaa Intian valtamerellä ja Etelä-Kiinan merellä, mutta näkee silti maiden välisen yhteistyön kehittämisen tärkeäksi.

Kahdenvälisiä sopimuksia on tehty yhteistyöstä rautateillä, älykkäiden kaupunkien rakentamisessa ja koulutuksen kehittämisessä. Yhteisellä asialistalla ovat myös terrorismin ja ääriliikkeiden torjunta sekä matkailu.

Ennusteiden mukaan Intia nousee vuoteen 2020 mennessä Kiinan tärkeimmäksi kauppakumppaniksi ohi Yhdysvaltojen. Lupaaviksi yhteistyöalueiksi listataan muun muassa maatalous ja elintarviketuotanto, rakennus ja infrastruktuuri, lääketeollisuus, it-teknologia sekä kuljetus ja logistiikka.

Pääomaa ja työvoimaa

Kiinalla on käyttämätöntä tuotantokapasiteettia ja pääomaa, joille nuorta väkeä ja intoa pursuava Intia voi nousta merkittäväksi sijoituskohteeksi. Kiina voi myös vauhdittaa Intian taloutta rakentamalla uutta infraa.

Yhteistyön kasvu on jo nostanut Kiinan Intian tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Kauppa on kuitenkin pahasti epätasapainossa ja jäi Intian osalta 43 miljardia euroa miinukselle kaudella 2014–2015. Vinoumaa koetetaan oikaista syksyllä 2014 tehdyssä yhteisessä viisivuotissuunnitelmassa.

Laajempaan alueelliseen yhteistyöhön Intia ja Kiina osallistuvat muun muassa Aasian infrastruktuuri-investointipankissa (AIIB). Sitä oli vuonna 2015 perustamassa 37 Aasian maata ja 20 alueen ulkopuolista valtiota, muun muassa Suomi.

Kaksikko haluaa ajaa yhdessä kehitysmaiden etuja ja vahvistaa yhteisesiintymistään laajemmilla foorumeilla, kuten rikkaiden maiden G20-ryhmässä, Itä-Aasian huippukokouksessa ja nousevien talouksien Brics-ryhmässä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia