Selvitys: Afrikan maiden hallinto kohentunut – turvallisuuden heikkeneminen uhkana
Afrikan hallintoindeksin tähtisuoriutujia ovat Mauritius, Botswana ja Kap Verde.
Afrikan maiden hallinto on viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin parantunut mutta melko vähän. Lisäksi turvallisuuden ja oikeusvaltioperiaatteen heikkeneminen rapauttaa hyvää kehitystä, varoittaa Afrikan maiden demokratian ja hyvän hallinnon edistämiseen keskittynyt Mo Ibrahim -säätiö.
Säätiö julkisti maanantaina kymmenennen Afrikan hallintoindeksinsä, jossa arvioidaan Afrikan jokaista 54:ää maata 95 indikaattorin avulla.
Tämänvuotisen raportin mukaan 37 maassa hallinto on viimeisen vusikymmenen aikana kehittynyt parempaan suuntaan. Etenkin inhimillinen kehitys – koulutus, hyvinvointi ja terveys – sekä kansalaisten osallistumismahdollisuudet ovat parantuneet.
Sen sijaan turvallisuus ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen ovat heikentyneet 33 maassa, joista lähes puolessa merkittävästi. Trendi on vain pahentunut viime aikoina, ja se heikentää myös muilla alueilla saavutettua edistystä. Kategoriassa mitataan esimerkiksi ihmisten henkilökohtaista turvallisuutta sekä oikeusjärjestelmän toimivuutta.
"Olen hieman pettynyt, sillä hallinto edistyi melko nopeasti vuosina 2000–2006. --- Viimeisten kymmenen vuoden aikana se on parantunut vain yhdellä pisteellä. Meidän täytyy pärjätä paremmin ja todellakin tarkastella alueita, jotka pidättelevät meitä", säätiön perustaja Mo Ibrahim sanoi uutistoimisto Reutersille.
Indeksin tähtisuoriutujia ovat Afrikan muutenkin kehittyneimpinä pidetyt maat Mauritius, Botswana ja Kap Verde. Hännillä taas on monia konfliktimaita, kuten Somalia, Etelä-Sudan, Keski-Afrikan tasavalta sekä Libya. Eniten ovat parantaneet kymmenen vuoden aikana Norsunluurannikko, Togo, Zimbabwe, Liberia ja Ruanda.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia