Raportti: Nälkä on vähentynyt, mutta liian hitaasti – "häpeällistä"
Keinot nälän poistamiseksi ovat olemassa, mutta poliittinen tahto puuttuu, suomii järjestö.
Nälkä vähenee maailmassa tasaista tahtia, mutta liian hitaasti, jotta vitsaus voitaisiin lähivuosina poistaa, käy ilmi tuoreesta Global Hunger Index – maailman nälkäindeksi -selvityksestä. Sen mukaan ainakin 50 kehitysmaassa nälkätilanne on vähintään vakava.
Indeksin tekevät yhdysvaltalainen ruokatutkimusinstituutti IFPRI, irlantilainen avustusjärjestö Concern Worldwide sekä saksalainen avustusjärjestö Welthungerhilfe. Maat pisteytetään aliravitsemuksen yleisyyden, lapsikuolleisuuden, lasten alipainoisuuden sekä lasten pienikasvuisuuden perusteella.
Hyvä uutinen on, että vuodesta 2000 lähtien globaali nälkäpistemäärä on pudonnut noin 29 prosenttia eikä tänä vuonna missään maassa tilanne ole viisiportaisen luokituksen pahin, eli "äärimmäisen hälyttävä".
Indeksistä kuitenkin puuttuu monia oleellisia maita, kuten Syyria, Somalia, Sudan ja Etelä-Sudan, joissa kaikissa on käynnissä konflikti ja jotka kärsivät ruokapulasta.
Niistä 118 maasta, joista tietoa oli saatavilla, eniten nälkää on Keski-Afrikan tasavallassa, Tšadissa, Sambiassa, Haitissa, Madagaskarissa, Sierra Leonessa ja Jemenissä, joissa kaikissa tilanne on luokiteltu hälyttäväksi.
Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa noin 48 prosenttia ihmisistä on aliravittuja ja Jemenissä noin 47 prosenttia alle 5-vuotiaista on pienikasvuisia.
Yhteensä maailmassa arvellaan olevan noin 795 miljoonaa nälkäistä. Luku ei lupaa hyvää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kannalta. Tavoitteena on poistaa nälkä kokonaan vuoteen 2030 mennessä, mutta järjestöjen mukaan nykytahdilla tavoitetta ei saavuteta.
"Tätä ei voi hyväksyä, se on moraalitonta ja häpeällistä. -- Meillä on teknologia, tiedot ja resurssit saavuttaa tämä visio. Se, mitä meillä ei ole, on kiirettä ja poliittista tahtoa muuttaa sitoumukset toiminnaksi", sanoo Concern Worldwiden johtaja Dominic MacSorley tiedotteessa.
Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia