Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys
Uusi laki voi estää riippumattoman järjestötoiminnan Egyptissä
"Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Egyptin parlamentti on luonnostellut lain, joka käytännössä kieltäisi riippumattomien kansalaisjärjestöjen toiminnan maassa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.
Parlamentti hyväksyi lain jo pari viikkoa sitten, mutta nyt se on entistä lähempänä läpimenoa, sillä sen on hyväksynyt myös valtion oikeudellinen elin, joka arvioi maan lainsäädännön.
Uusi järjestölaki kieltäisi järjestöjä tekemästä esimerkiksi kenttätutkimuksia ilman lupaa. Erillinen komitea kontrolloisi tulosten julkistamista, ja se tutkisi myös sopimukset paikallisten ja ulkomaisten järjestöjen välillä.
Järjestöjen toiminnan pitäisi olla linjassa valtion "suunnitelmien, kehitystarpeiden ja painopisteiden" kanssa, järjestöt eivät saisi toimia puolueiden tai ay-liikkeen tontilla eivätkä tehdä mikään, mikä vaarantaisi "yleisen moraalin" tai "yleisen järjestyksen".
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan laki vaikuttaisi noin 47 000 paikalliseen ja 100 ulkomaiseen järjestöön.
"Egyptin parlamentti yrittää väistää julkista valvontaa kiirehtimällä lakia, joka kieltäisi käytännössä sen, mitä maan riippumattomista järjestöistä on jäljellä. Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt, sillä kaikki joutuisivat turvallisuustoimijoiden kontrolliin", sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja.
Myös YK:n yhdistymis- ja kokoontumisvapauden erityisraportoija Maina Kiai on kritisoinut lakiesitystä voimakkaasti.
"Aloite ehdottaa kenties pahimpia rajoituksia perusvapauksiin Egyptissä sitten vuoden 2011 kansannousun. --- Jos siitä tulee laki, se ei tuhoa kansalaisyhteiskuntaa vain lyhyellä aikavälillä, vaan mahdollisesti sukupolvien ajaksi", Kiai sanoi viime viikolla.
Egypti kontrolloi kansalaisjärjestöjä tiukasti jo nyt. Syyskuussa se jäädytti tunnettujen ihmisoikeuspuolustajien ja -järjestöjen varoja laittomaksi epäillyn ulkomaisen rahoituksen vuoksi ja lisäksi se on estänyt monia ihmisoikeuspuolustajia lähtemästä maasta. Taustalla on sotilasvallankaappauksen seurauksena valtaan nousseen presidentti Abdel Fattah Al-Sisin hallinto.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia