Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti
Uusi kapinallisryhmä herättää huolta Keski-Afrikan tasavallassa
Uusi ryhmä on tappanut ja raiskannut siviilejä maan luoteisosissa, kertoo HRW.
Vuosi sitten syntynyt uusi kapinallisryhmä on tappanut ja raiskannut siviileitä ja ajanut heitä kodeistaan Keski-Afrikan tasavallan luoteisosissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).
Maassa on käyty sisällissotaa vuodesta 2013 lähtien, ja nyt kahden aiemmin keskenään taistelleen osapuolen rinnalle on ilmestynyt kolmas, 3R:ksi kutsuttu ryhmä.
"Keski-Afrikan tasavalta on kansainvälisellä agendalla, mutta sen laiminlyödyllä luoteisalueella on nyt käsillä kriisi. 3R, joka alun perin piti itseään peuhl-kansan suojelijana, on käyttänyt lisääntynyttä voimaansa laajentaakseen väkivaltaisia hyökkäyksiään", sanoo Lewis Mudge, HRW:n Afrikka-tutkija.
HRW:n mukaan ryhmä on tappanut marraskuun 21. ja 27. päivän välisenä aikana ainakin 50 siviiliä Ouham Pendén maakunnassa. Uhrien, todistajien ja muiden haastateltavien mukaan joukot myös raiskasivat naisia ja tyttöjä ja ryöstelivät ja polttivat kyliä. Uhrien määrä on todennäköisesti suurempi, mutta lukuja ei ole pystytty vahvistamaan. Ainakin 17 000 ihmistä on joutunut pakenemaan. Alueen YK-joukot eivät ole täysin pystyneet suojelemaan siviilejä.
Keski-Afrikan tasavallassa puhkesi vuonna 2013 sisällissota pääosin muslimeista koostuvan Séléka-ryhmän kaapattua vallan ja syrjäytettyä maan presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, mutta lähes puolet maan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
3R-liike syntyi noin vuosi sitten tarkoituksenaan suojella vähemmistökansa peuhlin jäseniä anti-balakoilta, HRW kertoo. HRW:n mukaan sekä anti-balakat että selekat ovat hyökkäilleet peuhl-kansaa vastaan.
Teot voivat HRW:n mukaan täyttää sotarikosten tunnusmerkit. Sen mukaan YK:n pitäisi suojella siviilejä paremmin, myös käyttämällä tarvittaessa voimaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia